Не виробляються понад 30 років: у Росії стрімко зменшується кількість літаків Ту-22

Стратегічний бомбардувальник Ту-22М3. Фото: mil.in.ua

Російський стратегічний бомбардувальник Ту-22М напередодні зазнав аварії в Іркутській області. Про це повідомило Міністерство оборони РФ, інформує FREEДОМ.

Там уточнили, що літак упав у безлюдній місцевості та зазначили, що борт виконував плановий політ. Роботи на місці аварії тривали всю ніч, заявив губернатор Іркутської області. Попередньою причиною аварії російська влада називає технічну несправність. Чотирьом пілотам вдалося катапультуватися, проте один загинув.

Літаки ТУ-22 активно використовуються РФ для атак по території України. Вони оснащені крилатими ракетами Х-22.

Кількість робочих стратегічних бомбардувальників ТУ-22 у Росії з моменту повномасштабного вторгнення в Україну стрімко зменшується. За два з половиною роки щонайменше дев’ять бортів або були знищені, або ж сильно пошкоджені. І це одна з найболючіших втрат російської авіації, пишуть аналітики Defence Express. Адже ТУ-22 не виробляються вже понад 30 років, як і двигуни до них. Єдиний варіант, який Росія може використати, — це розбирати на деталі законсервовані й не льотові борти, щоб підтримувати в належному стані ті, які ще в змозі піднятися в небо.

“Щодо кількості у повітряно-космічних сил РФ Ту-22М3, то йдеться, згідно з оцінками, викладеними в Military Balance, приблизно про 57 машин “на папері” станом на середину 2023 року. Вони експлуатуються 200-м, 52-м важкими та 40-м змішаним авіаполками з базовими аеродромами “Бєлая”, “Шайковка” і “Оленья”. Крім того, вкрай важливо, що у РФ на модернізацію до рівня Ту-22М3М хотіли направити лише до 30 літаків. І саме цю цифру можна вважати опорною. А вже від неї можна відняти мінімум дві втрачені машини, а також частину пошкоджених. Але в реальності набагато більше, бо далеко не всі російські Ту-22М3 перебувають у бойовому та льотному стані. Зокрема, використання цих машин, яке було доволі активним на рівні 2022 року, наразі звелося лише до окремих епізодів”, — з публікації Defence Express.

Бомбардувальник Ту-22 був збитий у квітні 2024 року в небі над Ставропольським краєм. За словами керівника Головного управління розвідки (ГУР) Кирила Буданова, літак вразили на відстані 300 км.

“Тиждень була, скажімо так, сама “засідка”. Чекали, коли він вийде на потрібний рубіж. Для його знищення використовували ті самі заходи й ті самі засоби, які використовувалися, коли збили в повітрі літак А-50″, — сказав Буданов.

Читайте також: Російський авіапарк до 2030 року літати вже не зможе — розбір економіста

Прямий ефір