Якщо Путін зважиться на мобілізацію, то вона торкнеться вже “партії гарбузового лате й лавандового рафу”, — Романова

ЗС РФ. Фото: ТАСС

Путінський режим може відправляти строковиків у Курську область, тому що офіційно це вважається прикордонною територією, а не фронтом. Про це сьогодні, 16 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявила голова фонду “Русь сидящая” Ольга Романова.

“Тут є дуже хитрий закон про призов. Річ у тім, що, по-перше, прикордонна територія — це не фронт. Тобто офіційно це не фронт. Курська область, звичайно, вже фронт, а взагалі не фронт. Взагалі це територія Росії, принаймні деяка частина Курської області… Проте після чотирьох місяців служби строкової, коли приймається присяга, коли проходить курс молодого бійця, ось далі за законом строковиків уже можна відправляти на фронт. Ось строковиків до чотирьох місяців не можна, а після чотирьох — можна. Тобто весняний призов, який розпочався наприкінці березня цього року, — ще ні. А ось осінній — уже так”, — сказала вона.

Романова зазначила, що подивилася відеозвернення строковиків, які потрапили в полон, і її вразив саме соціальний зріз.

“Адже там досить багато колишніх громадян центральноазійських держав, які отримали нещодавно російське громадянство й одразу ж були призвані в армію. Тобто за жорсткими законами російського піару їх не існує, цих людей. Тобто їх нікому не шкода. Вони-то як “зеки”, нікому не шкода… І таких багато. Тобто це означає, що Путін уже дуже сильно пошкрябав по засіках, дуже сильно, якщо вже навіть призов такий”, — сказала вона.

Глава фонду “Русь сидящая” не виключає, що Путін може домовитися з лідером КНДР Кім Чен Ином, і на фронті можуть з’явитися північнокорейські солдати.

“Якщо цього не буде, мобілізація абсолютно неминуча. Інша річ, що, звісно, не загальна, тому що зараз у нас призов до 30 років, 30 років включно, за мобілізацією може бути більшим, і це може зачепити таку технократичну путінську партію. Тобто це не обов’язково члени “Единой России”, а я б сказала так, це “партія гарбузового лате й лавандового рафу”. Ось ця партія, якій наплювати на війну, але яка “стриже купони” взагалі з війни та так чи інакше вкладається або напряму або посередньо у військову економіку”, — сказала Романова.

Вона вважає, що тих, хто йшов на війну проти України з ідеологічних причин, вже немає в живих, а зараз значно зменшилася і кількість тих, хто хотів воювати за гроші.

“Тому настає черга “гарбузового лате й лавандового рафу”. А ось це вже дуже проблематично, тут уже настають проблеми”, — сказала Романова.

Читайте також: Російські строковики та “кадировці” здалися в полон у Курській області: на важливі деталі звернув увагу Гетьман

Раніше повідомлялося, що уже до кінця року в Росії можуть оголосити нову мобілізацію через брак солдатів на фронті, зокрема й під Курськом. Про це пише видання Bloomberg із посиланням на джерела, близькі до Кремля та Міністерства оборони Росії. Експерти впевнені: рішення Путіна збільшити виплати добровольцям не принесло очікуваного результату. Охочих іти в армію мало, а у місцевої влади вже не вистачає фінансування для так званого додаткового заохочення.

Прямий ефір