Через операцію в Курській області атак і обстрілів з боку окупантів на інших напрямках фронту стало менше, — Селезньов

Владислав Селезнев. Скриншот: uatv.ua

На фронті фіксується зниження інтенсивності бойових дій, адже армія Російської Федерації змушена перекидати частину своїх військ для захисту Курської області. Про це сказав військовий експерт Владислав Селезньов в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 14 серпня.

За його словами, з 11 основних напрямків, де противник протягом останніх кількох місяців веде запеклі бойові зіткнення, щонайменше на восьми інтенсивність ведення бойових дій знизилася на 10-15%.

“Так, цифри, можливо, не настільки масштабні, як нам хотілося б, однак уже зараз фіксується деяке зниження інтенсивності бойових дій”, — зазначив Селезньов.

Згідно з даними Генштабу ЗСУ, фіксується менше і артилерійських обстрілів ворога, і атак, завданих за допомогою керованих авіаційних бомб, доповнив експерт. 

“Безумовно, ситуація ще не повністю стабілізована. Але російська армія вже змушена перекидати частину своїх сил із ділянок фронту на півдні України. Це Запорізький, Херсонський напрямки, а також деякі напрямки на сході нашої країни”, — зазначив гість ефіру.

Крім того, за його словами, чимала кількість російських ресурсів наразі переміщується з території Бєлгородської області в напрямку Курська.

“Плацдарм, який утримують наразі українські Сили оборони України, вельми масштабний: близько 1 тис. квадратних кілометрів, 74 населені пункти, про що раніше сказав головком генерал Сирський”, — зазначив Селезньов. 

Щоб купірувати подальше розширення плацдарму українських Сил оборони на території Курської області, супротивнику будуть потрібні величезні сили і засоби, наголосив експерт. 

“Це не станеться одномоментно. Процес переміщення цих сил і засобів може зайняти і кілька днів, і до двох тижнів. Але ключовий момент полягає в тому, що росіяни досі не засвоїли попередні свої помилки та уроки. Вони продовжують переміщатися у складі колон. Час від часу по цих колонах прилітають українські снаряди і ракети від РСЗВ HIMARS (“Хаймарс”). І, відповідно, росіяни зазнають втрат. Учора (13 серпня, — ред.), як виявилося, одна з автомобільних колон, яка була практично стерта з лиця землі за допомогою “Хаймарсів”, містила у складі військовослужбовців із числа 810-ї бригади морської піхоти”, — сказав спікер.

Селезньов уточнив, що місце дислокації цієї бригади — окупований Севастополь, бухта Козача.

“Донедавна військовослужбовці цієї бригади виконували завдання на півдні Херсонщини, потім їх перекинули на територію Донецької області, вони воювали на Покровському напрямку, і ось зараз їх відправили на посилення сил і засобів російської армії на територію Курської області. Безславне життя — безславна смерть”, — доповнив експерт.

Він вважає, що росіяни з часом накопичать достатню кількість ресурсів, аби щонайменше зупинити просування української армії.

“Але якими силами і засобами, з якими втратами вони це зможуть зробити, думаю, ми з часом дізнаємося”, — резюмував гість ефіру. 

Читайте також: РФ перекидає військових із Калінінградської області в Курську, — глава Міноборони Литви

Раніше головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський розповів, що Сили оборони України контролюють 74 населені пункти РФ.

Читайте такожРаптова й успішна на всіх етапах — Курську операцію ЗСУ оцінили експерти

Прямий ефір