Не допустити великої війни: у світі намагаються знизити ескалацію на Близькому Сході (ВІДЕО)

Ізраїль. Фото: gettyimages.com

Міністр оборони США Ллойд Остін дав розпорядження спрямувати на Близький Схід атомний підводний човен, оскільки в регіоні зросла напруженість через погрози з боку Ірану і терористичного угруповання “Хезболла”. Іран разом із бойовиками погрожує атакувати Ізраїль. Водночас інше терористичне угруповання — ХАМАС — передало Ізраїлю повідомлення, що хоче перемир’я, повідомляє FREEДОМ.

Новий ватажок ХАМАС Ях’я Сінвар передав Ізраїлю послання про те, що хоче перемир’я в секторі Гази. Цю інформацію Тель-Авіву повідомили єгипетські та катарські посередники, пише CNN. І хоча, за інформацією видання, прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу готовий укласти угоду незалежно від наслідків для його правлячої коаліції, аналітики зазначають, що тут є ще одна зацікавлена сторона — Іран і його проксі-сили. Тегеран звинувачує Тель-Авів у ліквідації попереднього голови політбюро ХАМАС Ісмаїла Ханії на своїй території та погрожує атакувати Ізраїльську державу.

“Зараз Ізраїль перебуває в ситуації досить напруженій. Усі сидять перед екранами і чекають відповіді Ірану за знищення Ханії, хоча Ізраїль не взяв відповідальність за його ліквідацію. І також чекають відповідь “Хезболли” за знищення начальника їхнього Генштабу, ця операція була паралельно зі знищенням Ханії в Тегерані”, — прокоментував військовий експерт, підполковник Генштабу Ізраїлю в резерві Марк Бабот.

США прагнуть уникнути ескалації на Близькому Сході, підтримують зв’язок дипломатичними каналами з Тегераном, а також збільшують військову присутність у регіоні. Зокрема, у Пентагоні заявили про відправлення на Близький Схід авіаносця USS Abraham Lincoln і атомного підводного човна USS Georgia. Газета The Hill пише, що президент США Джо Байден щодня працює над тим, щоб зупинити ескалацію війни в регіоні.

“Ми з президентом працюємо над цим цілодобово, нам потрібно звільнити заручників, укласти угоду про заручників і припинити вогонь. Це потрібно зробити, угода має бути укладена, і зробити це потрібно зараз”, — зазначила віцепрезидентка США Камала Гарріс.

Невідкладно укласти угоди про припинення вогню між ХАМАС та Ізраїлем закликають і лідери європейських країн. У спільній заяві лідери Великої Британії, Франції та Німеччини також закликають Іран відмовитися від нападу на Ізраїльську державу.

“Ми закликаємо Іран і його союзників утриматися від дій, які призведуть до подальшої ескалації напруженості в регіоні і поставлять під загрозу можливість домовитися про припинення вогню і звільнення заручників. Жодна країна і жоден народ не виграють від подальшої ескалації напруженості на Близькому Сході”, — йдеться в заяві трьох країн.

Розвідка Ізраїлю вважає, що Іран може напасти на державу найближчими днями, пише видання Axios. Усе для того, щоб не дозволити Тель-Авіву і терористичному угрупованню ХАМАС досягти домовленостей про припинення вогню і звільнення заручників. Утім, за інформацією видання Politico, у Вашингтоні вважають, що Іран міг передумати атакувати Ізраїль і обмежитися лише символічною відповіддю.

“Верховний правитель Ірану Хаменеї стримує самого себе від завдання удару у відповідь по Ізраїлю. Тому що все-таки Іран, на відміну від “Хезболли” і ХАМАСу, має прагматичні чинники своєї політики. Іран завжди діяв стратегічно, а не емоційно. Думаю, що Іран не зацікавлений у повномасштабній війні. Особливо, коли паралельно йде стільки натяків навколо Ірану”, — зазначив військовий експерт, підполковник Генштабу Ізраїлю в резерві Марк Бабот.

Читайте також: Сторонам навряд чи вдасться домовитися: можливі переговори між Ізраїлем і ХАМАСом оцінив Мигдаль

Нагадаємо, 8 серпня США, Єгипет і Катар закликали Ізраїль і ХАМАС зустрітися 15 серпня в Каїрі або Досі для переговорів про припинення вогню. Як пише BBC, у терористичному угрупованні ХАМАС заявили, що вивчають запрошення. Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу повідомив, що представники ізраїльської сторони будуть присутні на зустрічі.

Читайте також: Припливи і відливи у взаєминах: ситуація на Близькому Сході залишається складною і невизначеною (ВІДЕО)

Прямий ефір