Україна показала найкращий результат за 12 років, — пресаташе національної збірної про досягнення на Олімпіаді-2024

Українська команда на закритті Олімпіади-2024 у Парижі. Фото: noc-ukr.org

Україна показала гідний результат на Олімпійських іграх-2024, що завершилися в Парижі. У медальному заліку, з 12 нагородами, країна посідає 22-гу позицію. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів пресаташе національної збірної команди України на Олімпійських іграх-2024 Максим Чеберяка.

На Іграх у Парижі виступала найменша кількість українських атлетів за всі олімпіади — 140 спортсменів. Але важливо розуміти, у яких умовах вони готувалися до виступів, наголосив пресаташе. 

“За часів війни 12 медалей, із них три золотих, — це дуже серйозний і хороший показник. Потрібно розуміти, в яких умовах наші атлети готувалися. Більшість із них проводили підготовку в Україні, а всі ми знаємо, які в нас обставини: постійні повітряні тривоги, відключення електроенергії та інші труднощі”, — сказав Чеберяка.  

Він наголосив, що Україна в Парижі показала найкращий результат за останні 12 років. 

“Цей результат — найкращий результат за 12 років, починаючи з Ігор у Лондоні. У Ріо-де-Жанейро в України було дві золоті медалі, на Олімпіаді в Токіо — одне “золото”. Зараз у нас три “золота” і в загальній кількості 12 медалей. Це результат гідний”, — наголосив гість ефіру. 

Він також акцентував, що українці боролися за нагороди майже в кожному виді спорту. 

“І це не просто слова. Так, ми могли претендувати на більше нагород, наприклад, у стрільбі, в тенісі, гімнастиці, дзюдо. Але десь, можливо, не пощастило. Загалом 12 нагород — це солідний і серйозний показник”, — сказав Чеберяка. 

Він також зауважив: дуже важливо було, щоб українська збірна взяла участь в Олімпійських іграх у Парижі. І голос України лунав голосно. 

“Ми показали всьому світу, що Україна — була, є і буде. До нас була прикута величезна увага з боку міжнародних ЗМІ, а також інших команд. Ми були неодноразово на прийомі у вищих чиновників Франції. Були у президента країни Еммануеля Макрона, у мера Парижа, міністра спорту. Усе це — теж дипломатія. Такої уваги ЗМІ, напевно, не було до жодної команди. Щодня до нас надходило по кілька запитів від провідних ЗМІ світу. І дуже важливо, що два тижні Україна в усьому світі звучала. Звучала дуже голосно”, — сказав гість ефіру.

Він доповнив, що в українських спортсменів також цікавилися ситуацією в країні жителі Франції та гості Олімпіади. 

“Хтось просто цікавився, хтось висловлював підтримку. Дуже багато людей просто підходили й говорили: “Слава Україні!”. Усім було цікаво, як ми в цей важкий час знайшли можливість виступати. Багато хто запитував, яка в нас ситуація”, — поділився Максим Чеберяка.

Зазначимо, що рекордом України залишається дев’яте місце на Олімпійських іграх-1996.

Нагадаємо, Україна завершила виступи на Олімпіаді-2024 із 12 медалями, з них — 3 золоті, 5 срібних і 4 бронзові. У Парижі українські атлети вибороли:

  • 29 липня фехтувальниця на шаблях Ольга Харлан завоювала “бронзу”;
  • 1 серпня Сергій Куліш виграв “срібло” у стрільбі з гвинтівки з трьох положень на 50 м;
  • 3 серпня жіноча збірна України стала першою з фехтування на шаблях;
  • 4 серпня Ярослава Магучіх здобула золоту медаль у стрибках у висоту, а Ірина Геращенко – “бронзу”;
  • 4 серпня Михайло Кохан став бронзовим призером у метанні молота;
  • 5 серпня спортивний гімнаст Ілля Ковтун завоював срібну медаль;
  • 7 серпня боксер Олександр Хижняк приніс Україні золоту медаль;
  • 8 серпня у змаганнях із греко-римської боротьби Парвіз Насібов здобув “срібло” у ваговій категорії до 67 кг, а Жан Беленюк завоював бронзову медаль;
  • 9 серпня Людмила Лузан та Анастасія Рибачок вибороли “срібло” у змаганні каное-двійок на дистанції 500 м.
  • 10 серпня Ірина Коляденко виборола срібну медаль з вільної боротьби серед жінок у ваговій категорії до 62 кг.
Прямий ефір