Заробіток Росії на нафті падає — основні чинники (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: stock-maks.com

Росія істотно скоротила видобуток нафти в липні, наблизившись до квоти ОПЕК+, пише Bloomberg. Міжнародні санкції, удари по російських нафтопереробних заводах та нафтобазах — усе це скорочує доходи Москви від продажу сировини. Частка Європи в експорті нафти з Російської Федерації впала в десять разів. А у взаєморозрахунках з основними імпортерами — Китаєм та Індією — виникли проблеми, повідомляє FREEДОМ.

У липні 2024 року експорт російської нафти з основних західних портів знизився до найнижчого рівня за останні 20 місяців. Особливо помітно скоротилося постачання в Китай — на більш ніж 1,4 мільйона барелів на добу, пише Bloomberg.

“Росія засекретила офіційні дані про видобуток на тлі західних санкцій через війну Кремля проти України, залишивши спостерігачам за нафтовим ринком лише кілька показників — морський експорт нафти та внутрішні нафтопереробні заводи — для відстеження тенденцій у галузі”, — йдеться в публікації Bloomberg.

На зниження доходів Російської Федерації від продажу нафти вплинули одразу кілька факторів, пояснюють експерти. Менше ніж за два останні тижні на великих російських нафтобазах сталося кілька пожеж. Так, 30 липня Сили оборони України вдарили по підприємству у Курській області — там горіли три резервуари з паливом.

1 серпня в Омську виникла масштабна пожежа на нафтопереробному заводі. Площа пожежі становила понад 300 квадратних метрів.

А 3 серпня у Генеральному штабі ЗСУ повідомили про атаки на нафтобази та об’єкти зберігання паливно-мастильних матеріалів у Бєлгородській, Курській й Ростовській областях.

“У будь-якому разі Росія втрачає виробничі можливості. Відновити їх буде складно, адже Росія не може виробляти потрібне обладнання сама, для цього доведеться думати, як обходити санкції. Це — дорого та довго. Крім того, руйнування НПЗ у європейській частині Росії ускладнить забезпечення нафтопродуктами їхньої армії. Паливо доведеться завозити з територій, які знаходяться за тисячі кілометрів, а це складна та дорога логістика”, — пише видання Finance.ua.

У травні 2024 року в Пентагоні повідомили, що удари безпілотників вивели з ладу 14% нафтопереробних потужностей РФ й призвели до зростання внутрішніх цін на паливо на 20-30%. Через дефіцит на внутрішньому ринку російська влада була змушена на пів року заборонити експорт бензину.

Найважливіший фактор, що впливає на доходи країни-агресора — міжнародні санкції. Заборона вже поширюється на 90% імпорту нафти з Росії до ЄС.

“Москва намагається експортувати нафту, щоб фінансувати війну проти України, використовуючи досить старі танкери, які вона закуповує на світовому ринку через підставних осіб. Європейський Союз уже відповів санкціями”, — заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Західні обмеження щодо Росії вивели з ладу понад півсотні російських танкерів, за допомогою яких Москва експортувала нафту. Усі ці заходи, за даними аналітиків гельсінського Центру досліджень у галузі енергетики та чистого повітря, вже скоротили щоденні доходи РФ від продажу нафти щонайменше на 200 млн євро на день.

Читайте також: Без доступу до технологій та в умовах зниження цін на нафту Росії доведеться закривати свердловини, — Савченко

Раніше економіст, радник президента України (2019-2024 рр.) Олег Устенко зазначив, що енергетичні ресурси — це серйозний дохід до бюджету Російської Федерації, що дає їй змогу вести агресивну війну проти України. Саме енергетика продовжує утримувати економіку країни-агресора на плаву. Однак робити це стає все складніше та складніше. 

Прямий ефір