Зафіксовано понад 60 випадків страти українських полонених, насправді їх більше, — Сава

Ілюстративне фото: gur.gov.ua

Згідно з нормами міжнародного права, жодного військовополоненого не можна піддавати фізичному каліцтву, насильству, а тим більше вбивству. Але в російському полоні тортури українців стали вже системою, їм піддавалися до 95% тих, хто повернувся з полону. Також нерідкі випадки страти українських військовополонених. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів керівник української експертної групи “Сова”, учасник групи документування воєнних злочинів громадської ініціативи “Євромайдан-SOS/Трибунал для Путіна” Михайло Савва.

“Зафіксовано понад 60 випадків таких убивств (страти). Це тільки зафіксовано, насправді їх більше”, — акцентував він.

Застосовується такий варіант, як відстрочена страта.

“Нам відомі факти, коли людей у російській неволі заражали вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), причому робилося це свідомо. Це теж страта, тільки відстрочена”, — повідомив Сава.

Для причетних до катувань, вчинення страт Римський статут (за яким працює Міжнародний кримінальний суд, і норми якого використовуються міжнародними трибуналами) передбачає до довічного позбавлення волі.

“Тобто головне питання — не просто порушити кримінальну справу. Головне питання — створити такі умови, щоб цих людей знайшли, судили та позбавили волі”, — резюмував Михайло Савва.

Читайте також: У Росії українців утримують у 180 місцях несвободи: про системні тортури полонених розповів Савва

Нагадаємо, у соцмережі з’явилося фото розчленованого тіла, ймовірно, українського полоненого. На фото видно чоловіче тіло у футболці “Все буде Україна!”. У чоловіка відрізані руки, ноги, а голова лежить на його торсі. На ногах убитого штани кольору хакі і трекінгові черевики, схожі на ті, що використовуються військовими ЗСУ. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець екстрено звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН у зв’язку з імовірним убивством ще одного українського військовополоненого.

Як повідомлялося раніше, військовослужбовець полку “Азов”, 55-річний Олександр Іщенко помер у СІЗО-5 у Ростові-на-Дону від завданих йому травм, випливає з висновку судмедекспертів від 3 серпня, який опублікував у соцмережі заступник командира полку “Азов” Святослав Паламар. У військовополоненого зафіксовано множинні переломи ребер і закриту тупу травму грудної клітки.

Керівник місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белл заявила, що понад 95% українських військових, які перебувають у російському полоні, регулярно зазнають тортур. У російських місцях ув’язнення українців починають катувати вже на перших допитах. Їх б’ють металевими палицями та кийками, катують струмом.

Читайте також: Є два основні канали: як отримують інформацію про катування українців у російському полоні, розповів Савва

Прямий ефір