Удари по російських аеропортах скоротили активність військової авіації РФ, — Романенко

Ракета "Нептун". Фото: president.gov.ua

Після завдання ударів по військових аеродромах на території РФ на певний час знижуються російські атаки по Україні авіабомбами. Про це сьогодні, 10 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

“Ми бачимо, що після ударів наших ударних безпілотників по аеродромах, де базується стратегічна авіація РФ, противник не використовує стратегічні бомбардувальники. Стратегічні бомбардувальники — це елемент російської ядерної тріади, але вони також використовувалися для атак по Україні неядерними ракетами. Ми пам’ятаємо удари по аеродромах Краснодарського краю, по аеродрому “Оленья” [на півночі РФ, на Кольському півострові], по аеродрому “Енгельс” [у Саратовській області]”, — перелічив Романенко.

І удар 9 серпня по військовому аеродрому “Липецьк” також скоротив російську авіаактивність.

“Треба зазначити, що поліпшуються характеристики наших ударних безпілотних апаратів. За дальністю — це вже 1800 км безпосередньо, по лінії. А з урахуванням того, що дрони обходили райони російської ППО, то їхня дальність уже 2000 км. Також збільшується бойова частина, можливість ураження. Удосконалюється можливість обходу засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ) — дрони йдуть за інерціальною схемою, а на кінцевому етапі спрацьовують головки самонаведення. І таким чином підвищується точність наведення не по площі, як було раніше, а тепер наведення йде прямо на конкретні об’єкти. Тому ефективність ураження по складу, по літальному апарату збільшується”, — пояснив експерт.

Крім безпілотників, по російських військових об’єктах завдають ударів і ракетами українського виробництва.

“Модернізовано ракети “Нептун”. Перший варіант “Нептуна” був протикорабельний, тобто “берег — корабель”, і в такий спосіб ми потопили крейсер “Москва”. А тепер ракету модернізували, збільшили дальність, і це вже “земля — земля”. Робота йде і за іншими ракетними програмами. Звичайно, нам ракетної зброї не вистачає. Відомі заборони союзників, що їхнім озброєнням не можна бити по території РФ на більш ніж 100 км. І в цьому основні складнощі. Нам явно не вистачає таких можливостей”, — продовжив Романенко.

Читайте також: До тисячі авіабомб могло бути знищено на аеродромі в Липецьку — деталі від Мусієнка

Нагадаємо, Сили оборони України завдали удару по російському військовому аеродрому “Липецьк” у ніч на 9 серпня. Було знищено склади з керованими авіабомбами та інші об’єкти в районі аеропорту. За даними ЗМІ, на аеродромі “Липецьк” базуються літаки Су-34, Су-35, Су-57 і МіГ-31, які регулярно обстрілюють територію України.

Читайте також: У РФ більше не залишилося місць, де можна ховати свою авіацію: удар по аеропорту “Липецьк” оцінив Лакійчук

Прямий ефір