До тисячі авіабомб могло бути знищено на аеродромі в Липецьку — деталі від Мусієнка

Олександр Мусієнко. Скріншот: YouTube

У місті Липецьк розташована величезна авіабаза росіян, на якій зосереджені важливі інноваційно-інженерні центри. Таких у Росії — одиниці. Там розташований і великий військовий аеродром, де внаслідок успішних дій Сил оборони могло бути знищено від 700 до 1 000 авіабомб, а також крилатих ракет, якими РФ завдає ударів по Україні. Після удару по базі вже підтверджено, що склад із боєприпасами, авіаційними засобами ураження повністю знищено. Інші втрати окупантів нині верифікуються. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Експерт наголосив, що це величезна авіабаза, яка експлуатується давно. За його словами, саме в Липецьку базується четвертий навчальний авіацентр. 

“Дії цього навчального авіацентру спрямовані на те, щоб перенавчати та підвищувати кваліфікацію пілотів літаків типу Су. І зокрема це центр російської авіації з аналізу бойового застосування та удосконалення наслідків застосування цих літаків. Тобто, це інноваційно-інженерні центри, яких у РФ — одиниці”, — сказав Мусієнко. 

Подібний центр є в місті Ахтубінськ. Аеродром там був також атакований, внаслідок чого — знищено літак Су-57 так званого п’ятого покоління, ще один — пошкоджено, доповнив Мусієнко.

Що стосується аеродрому, то на ньому дислокувалися безпосередньо російські “сушки”, а також літаки МіГ-29 та інші. 

“З Липецька здійснювалися вильоти бойової російської авіації носіїв керованих авіабомб літаків Су-34, які завдавали ударів по бойових позиціях українських військ і по мирних містах, по цивільних цілях, по Харкову і не тільки. Тобто, вони запускали ці авіабомби. І, відповідно, під ці дії було накопичено певний запас, щоб літаки, які дислокувалися саме в Липецьку, мали змогу досить швидко його використовувати й витрачати. На сьогодні, за різними оцінками, відомо, що там могло бути знищено від 700 до 1 000 авіабомб”, — зазначив спікер. 

Це, каже Мусієнко, досить велика кількість. Не кажучи вже про інші засоби авіаційного ураження — крилаті ракети класу “повітря-повітря”, зокрема й, можливо, класу “повітря-земля” Х-59, Х-69, які теж використовують літаки типу СУ, завдаючи ударів по території України. 

“Аеродром досить серйозно експлуатувався, значна кількість вильотів здійснювалася з цієї авіабази. Аеродром, зокрема й науковий центр, про який я сказав, досить активно працював. Зараз триває з’ясування обставин, чи постраждав він”, — доповнив гість ефіру. 

Щодо руйнувань саме сховищ авіабомб і боєприпасів на аеродромі, уже з’являються супутникові знімки, які демонструють: зруйновано все і вигоріло все, наголосив експерт.

“Тобто абсолютно всі приміщення, де могли зберігатися, всі ангари, — це все знищено. Поки що триває ліквідація усіх наслідків, оскільки там подекуди ще детонують боєприпаси досі. І повною мірою сказати про те, які літаки уражено, які знищено або пошкоджено, зараз ще передчасно. Поки що можна з упевненістю говорити про те, що склад із боєприпасами, з авіаційними засобами ураження дійсно знищено. Про інші пошкодження вже найближчим часом можна буде дізнатися, коли їх верифікують. Але думаю, що з огляду на масштаби пожежі та детонації, вибухів, вони точно є”, — резюмував спікер.

Читайте також: У РФ більше не залишилося місць, де можна ховати свою авіацію: удар по аеропорту “Липецьк” оцінив Лакійчук

Нагадаємо, Сили оборони України завдали удару по російському військовому аеродрому “Липецьк” у ніч на 9 серпня, про що повідомив Генштаб ЗСУ. Було знищено склади з керованими авіабомбами та інші об’єкти в районі аеропорту. За даними ЗМІ, на аеродромі “Липецьк” базуються літаки Су-34, Су-35, Су-57 і МіГ-31, які регулярно обстрілюють територію України.

Прямий ефір