Російські окупанти намагаються створювати угруповання для тактичного наступу — подробиці від генерала

Микола Маломуж. Скріншот: uatv.ua

Російські окупанти намагаються створювати угруповання для тактичного наступу на фронті в Україні. Про це сьогодні, 9 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів генерал, колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

За його словами, росіяни визначили як пріоритетні кілька секторів на Покровському напрямку.

“Вони якраз і намагаються створювати угруповання для тактичного наступу. Не виходить. Ось ідуть такі, як ми і говоримо, повзучі спроби наступати. Ми справді іноді відходимо, там, де немає укріпрайонів, але натомість перетворюємо ці плацдарми, де вони зайшли, на точки для завдання удару. Ми ж розуміємо, що там прийшли війська, туди розміщують техніку, але вони пристрелені нами. Це дуже хороша тактика знищувати резерви, їх поповнити неможливо оперативно і військовою технікою, і озброєнням, і тим більше бойовими частинами”, — сказав генерал.

Маломуж зазначив, що Сили оборони України активно працюють і на Харківському напрямку.

“Вовчанськ, Глибоке — там також контрудари проводилися буквально два-три дні нашими військами. Це показало хорошу перспективу. Намагалися вони ввійти в Куп’янськ, Сватове, Кремінну як альтернативу Вовчанську. Там також отримали дуже потужну відсіч, хоча на кілька сот метрів просунулися. Але ми відновили позиції, завдали контрударів. Також вони намагаються на Торецькому напрямку, на Курахівському. Тобто розтягнули лінію завдання ударів й спроби пробити десь оборону. Але в цих же секторах ми вже давно тримаємо оборону, відбиваємо удари противника”, — сказав він.

За словами генерала, зараз Сили оборони посилили позиції в плані завдання вогневих засобів по літаках, які б’ють КАБами, по російських безпілотниках. Він прогнозує, що по літаках, які запускають КАБи по українській території, завдаватимуть ударів і винищувачі F-16.

“Тим паче зараз курський формат дуже потужно створює передумови, що ворог змушений буде переміщати війська з цих напрямків, де він атакує, щоб показати, що вони мають якусь можливість захищати вже територію Росії. Це дуже потужна альтернатива військово-політичного характеру, тому що показує слабкість режиму”, — сказав Маломуж.

Читайте також: Втрати РФ на фронті перевищили 588 тис., за добу ліквідовано понад 1 тис. окупантів, — Генштаб ЗСУ

Нагадаємо, протягом минулої доби на фронті відбулось 101 бойове зіткнення. Російська окупаційна армія завдала по позиціях українських підрозділів та населених пунктах 73 авіаційних удари, використавши 89 КАБів, здійснила 4 747 обстрілів.

Прямий ефір