Турецькі компанії можуть втратити все через вторинні санкції США, — Пендзин

Ілюстративне фото: gettyimages.com

Вторинні санкції США можуть мати руйнівні наслідки для турецьких компаній, які торгують підсанкційними товарами з Росією. Про це сьогодні, 8 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

“Будь-які вторинні санкції дуже сильно б’ють по економіці. Санкції, накладені на компанію, фактично обнуляють її імідж у бізнес-світі й автоматично виводять її за рамки можливого укладення контракту”, — сказав він.

Пендзин зазначив, що кожна країна і компанія зважує можливі втрати від санкцій і доходи, які вона отримує від торгівлі підсанкційними товарами.

Він також звернув увагу на те, що США вимагають від Туреччини суворого контролю над експортом до Росії американських технологій.

“Тут ситуація ще більш жорстка. Необхідно розуміти, що Туреччина — це країна НАТО, особливий партнер Сполучених Штатів Америки з досить великими можливостями. І в даній ситуації попередження насамперед стосується товарів американського походження, мікрочіпів і товарів подвійного призначення”, — наголосив експерт.

За його словами, США постійно відстежують рух своїх товарів, і в 14-му пакеті антиросійських санкцій Європейського Союзу значно посилено відповідальність виробників підсанкційних товарів за кінцевих споживачів їхньої продукції.

“Це означає, що просто відправити товар до умовного Азербайджану чи Казахстану і забути про це, вже не вийде. Якщо такий виріб буде виявлено у збитому об’єкті на території України, компанія потрапить під вторинні санкції. Це дуже серйозне попередження: наслідки відлучення від американського ринку і доступу до американської валюти можуть поставити хрест на цій компанії та її діяльності в цьому напрямі. Тому, думаю, що турки серйозно прислухаються до цієї ситуації”, — підсумував Олег Пендзин.

Читайте також: Санкції США можуть загрожувати Туреччині за експорт електроніки в Росію — деталі (ВІДЕО)

Як повідомлялося, 24 червня Рада Європейського Союзу затвердила 14-й пакет санкцій проти Росії. Під санкції потрапили 116 фізичних і юридичних осіб із РФ. Крім того, до цього пакета внесено 61 компанію з Росії, Китаю, ОАЕ і Туреччини.

Прямий ефір