Українські правоохоронці мають посилити роботу зі збирання доказів військових злочинів РФ — думка правозахисника

Ілюстративне фото: mvs.gov.ua

Російські окупанти, які вчинили в Україні військові злочини, мають понести справедливе покарання, винесене міжнародним судом. Але для того, щоб надати у міжнародному суді об’єктивні докази вчинених окупантами злочинів, правоохоронні органи України мають посилити свою роботу зі збирання доказів. На цьому сьогодні, 8 серпня, в ефірі телеканалу FREEДOM наголосив правозахисник, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

“Наприклад, якщо справа стосується депортації українських дітей, то свідчення від потерпілих, безпосередніх свідків якогось випадку депортації будуть вітатися, братися до уваги. Такі особи навіть отримають захищений статус свідків або жертв і будуть під захистом Міжнародного кримінального суду (МКС) до часу проведення та закінчення розслідування та, власне, проведення судового засідання”, — пояснив правозахисник.

Водночас він зазначив: якщо це стосується широкого масштабу злочинів, які кваліфікуються як військові злочини, це 438-ма стаття Кримінального кодексу.

“Злочини, які вже зафіксовані, та ті, які ще не зафіксовані, але продовжують відбуватися, звичайно ж вимагають додаткової доказової бази.І це насамперед робота українських правоохоронних органів та української системи переслідувань, тобто судового розгляду та винесення відповідних вироків”, — додав гість ефіру.

Він зазначив, що на сьогоднішній момент на сайті генерального прокурора України зареєстровано понад 133 700 заявлених злочинів, які кваліфікуються як військові злочини. У той же час на даний момент у цих справах було винесено понад 80 вироків. Крім того, 75% цих вироків винесені in absentia, тобто за відсутності обвинувачених і підсудних.

“Це фактично заочні вироки, які можуть бути реалізовані лише тоді, коли обвинувачені потраплять до юрисдикції України. А це дуже складно, тому що, наприклад, Інтерпол не приймає таких ордерів на арешт, мотивуючи це переслідуванням з політичних мотивів, оскільки йде війна, і ні, скажімо так, справедливого розгляду”, — уточнив правозахисник.

Він вважає, що українським правоохоронцям потрібно самим посилити роботу щодо збирання доказів військових злочинів РФ.

“Якщо є якісь докази, якщо є свідки та якісь фотографії, докази та інше, все це має зберігатися і по можливості фігурувати у тих кримінальних справах, які відкриті в Україні та приєднані до розслідування. Особливо це стосується жорстоких злочинів незаконне позбавлення волі, пов’язане з тортурами, з жорстоким поводженням. Це можуть бути різні форми насильства, вбивства та все, що стосується злочинів проти особи.Звісно ж, беруться до уваги й майнові злочини — руйнація власності, якісь способи відібрання власності тощо. За все це російські окупанти мають отримати заслужене покарання у міжнародному суді”, — резюмував Олександр Павліченко.

Читайте також: Російські окупанти повторюють практику нацистів, — Плетенчук про вивезення цілющих грязей із Криму

Прямий ефір