95% українських військових зазнавали тортур у російському полоні, — ООН

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Понад 95% українських військових, які перебувають у російському полоні, регулярно зазнають тортур. Про це розповіла керівниця місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белл, повідомляє FREEДОМ.

За її словами, у російських місцях ув’язнення українців починають катувати вже на перших допитах. Їх б’ють металевими палицями й кийками, роздягають догола і катують струмом. Представниця ООН зазначила, що не має доступу до українських військовополонених у РФ і отримує інформацію від них уже після їхнього повернення з полону. До російських же військовополонених, які утримуються в Україні, у неї є прямий доступ, і вона має змогу оцінити місце їхнього утримання.

“Заслуговує на увагу те, що поводження з російськими військовополоненими повністю відрізняється від того, яке ми бачимо у Російській Федерації з українськими військовополоненими. Так, наприклад, українська влада надає нам безперешкодний доступ до таборів для інтернованих, а також до тимчасових в’язниць, де утримуються російські військовополонені. І хоча в перші дні повномасштабного вторгнення були деякі проблеми, те, що ми бачимо, особливо в останні рік-півтора, — це умови утримання, які повністю відповідають міжнародному гуманітарному праву”, — розповіла Белл.

Читайте також: Немає такого міжнародного органу, який би зміг змусити РФ повернути всіх полонених, — Яковлєв

Прямий ефір