Чому під ударом опинилася Курська область — аналіз Мусієнка

Олександр Мусієнко. Скріншот: uatv.ua

Одна з головних причин бойових дій у Курській області полягає в тому, що в місті Суджа розташовувався штаб російських військ, який планував наступ у бік Сумської області. Крім того, з цього міста координувалися обстріли українських територій і діяльність диверсійно-розвідувальних груп. Про це сьогодні, 7 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

“Справа ж у чому? Необхідно пояснити, що в Суджі знаходився штаб російських військ, який ще в травні планував наступальні дії в бік Сумської області. Ці війська займалися і тим, що обстрілювали українську територію артилерією і мінометами”, — сказав він.

Як зазначив експерт, із Суджі координувалися і обстріли українських територій, і дії диверсійно-розвідувальних груп.

“Тому удари наносяться безпосередньо по об’єктах, де можуть перебувати російські спецпідрозділи і війська, які не втекли. Відомо, що досить багато російських підрозділів почали ховатися за спинами солдатів строкової служби збройних сил РФ, фактично відступаючи самі”, — розповів Мусієнко.

За його оцінкою, російські війська не можуть стримати сили, що продовжують просування через Курську область.

“Немає такої можливості, щоб вони не робили, вони зазнають втрат і перегруповуються, шукають резерви. Це теж досягнення, оскільки ці резерви Росія не може перекинути на ті напрямки, де йдуть активні бойові дії на сході України”, — пояснив гість ефіру.

Крім того, за його словами, ситуація в Курській області показує, що Росія знову виявилася не готовою до захисту своїх територій.

“Зверніть увагу: ще в травні вони готували наступ у бік Сумської області. Однак, після того як українські сили провели низку оборонних заходів у Харківській області, російське командування було вимушене відправити свої підрозділи, які раніше перебували в Курській області, для захисту цієї території. Тепер вони не можуть гарантувати захист своєї території, попри те, що Путін давав не одне розпорядження”, — підсумував Олександр Мусієнко.

Читайте також: На фронті — понад 130 боєзіткнень, Сили оборони відбили 42 ворожі штурми на Покровському напрямку, — Генштаб ЗСУ

Прямий ефір