Ситуація на фронті в Донецькій області залишається складною: про стратегію та логіку російських окупантів розповів військовий аналітик

Ілюстративне фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Ситуація на фронті в Донецькій області залишається складною, триває повзучий наступ російських окупантів. Про це сьогодні, 7 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий аналітик, співробітник СБУ (2004-2015 рр.) Іван Ступак.

“Без зайвої бравади дійсно важко. Ніхто не каже, що ось ми там вибиваємо росіян. На жаль, ні. На жаль, щотижня Україна втрачає близько 40 квадратних кілометрів території України. Це потрібно визнати. Це по всіх фронтах. У липні 178 квадратних кілометрів території України — ми втрачали контроль”, — сказав він.

Ступак констатував, що повзучий наступ росіян працює.

“На Торецькому напрямку наші військові фіксують таку тактику. Практично не спостерігається важка техніка. Але ми бачимо маленькі штурмові загони Російської Федерації. 5-8, 10 осіб. Вони пробираються десь, як кажуть, по “серяку”. Це ось ранній-ранній світанок. Тобто вже не ніч, але ще не світанок, коли безпілотник нічний уже не бачить, а денний зазвичай ще не бачить. І ось вони пробираються, скупчуються й пробують штурмувати”, — розповів військовий аналітик.

Він наголосив, що стратегія РФ залишається незмінною — вийти на адмінмежі Донецької області.

“Якщо ми відкриємо карту DeepState (інтерактивна карта бойових дій, — ред.), то візуально можна подивитися, якщо їм вдасться взяти Покровськ, то ми подивимося, як територія Донецької області ділиться навпіл. Тобто розрізається українська оборона навпіл. І, в принципі, це класика військового мистецтва — розрізати оборону противника на кілька частин й намагатися добивати кожну частину вже окремо. У принципі, я бачу таку логіку”, — сказав Ступак. 

Військовий аналітик також зазначив, що заборона на застосування західних далекобійних озброєнь по військових об’єктах РФ не йде на користь Україні.

“Ми обмежені в ресурсах, як у людях, так і в техніці. Плюс у нас є, на жаль, політичні обмеження у вигляді заборони бити західним озброєнням по окремих територіях Російської Федерації, там, де ми бачимо велике скупчення техніки. Ось, наприклад, журнал Forbes писав про те, що буквально не так давно Україна просила дозволити вдарити по одному з аеродромів, там, де перебували кілька десятків одиниць Су-34, які несуть ось ці фугасні авіаційні бомби. Якби ми отримали такий дозвіл на удар ATACMS, то ми змогли б знищити частину флоту Російської Федерації та змогли б на якихось напрямках зменшити інтенсивність просування російських військ. На жаль, такого рішення ми не отримали”, — сказав Ступак.

Читайте також: На фронті — понад 130 боєзіткнень, Сили оборони відбили 42 ворожі штурми на Покровському напрямку, — Генштаб ЗСУ

Нагадаємо, за останню добу російські окупанти втратили на фронті 1 230 військових, 67 артилерійських систем, вісім танків і 29 бойових броньованих машин.

Прямий ефір