Чому партнери затягують із дозволом бити західною зброєю по РФ — роз’яснення Рейтеровича

Пуск далекобійної ракети ATACMS. Фото: army.mil

Обмеження для України на використання західного далекобійного озброєння для ударів по Росії поступово зніматимуться. Таку думку сьогодні, 7 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог Ігор Рейтерович.

Він вважає, що затягування з отриманням Україною відповідного дозволу пов’язане зі специфікою окремих країн.

“Коли ми говоримо про Сполучені Штати Америки, у них є побоювання щодо так званої ескалації й розуміння того факту, що в них залишається співпраця з Росією по лінії ядерної зброї. Це об’єктивна реальність, і для того, щоб ці канали остаточно не закривати, вони, відповідно, такого дозволу не дають. І плюс, вони бояться, мабуть, якихось дій у відповідь з боку Росії, які спрямовані будуть вже безпосередньо проти країн НАТО, якихось провокацій, якщо росіяни будуть розцінювати такі удари як безпосереднє залучення країн НАТО у війну”, — сказав політолог.

Що стосується Німеччини, то, на думку Рейтеровича, вона почувається більш вразливо, оскільки не має власної ядерної зброї.

“Ось у комплексі це все призводить до того, що такий дозвіл якщо і дається, то він досить обмежений у своїх можливостях. І ми бачимо, що він відносно нещодавно тільки був нам наданий, коли Росія спробувала вести наступ на Харків. До сьогодні ці обмеження ще зберігаються. Хоча я думаю, що з часом вони поступово будуть зніматися, оскільки, наприклад, у військових цих країн, які є партнерами України, немає жодних сумнівів, що такі дозволи мали бути надані. І таких сумнівів немає у багатьох політиків, але, на жаль, ті країни, які ці політики представляють, вони не дають Україні саме далекобійної зброї просто тому, що у них її немає”, — сказав він.

Політолог також наголосив, що на Заході досі так і не виписали, не проаналізували сценарій, до чого може призвести серйозна поразка Російської Федерації.

“У них є певні побоювання, що Росія піде, як кажуть, “у рознос” у зв’язку з тією поразкою, якої вона зазнає в Україні. І, відповідно, це може мати якісь дуже негативні наслідки через, знову-таки, ядерний потенціал Російської Федерації, велику кількість атомних електростанцій, які розташовані на її території, та масу інших якихось таких речей. Ось у сукупності це призводить до того, що поки що ми не маємо тих дозволів, які дійсно потрібні Збройним силам”, — сказав Рейтерович.

Він зазначив, що Сили оборони України станом на сьогодні знайшли якусь альтернативу.

“Ми використовуємо всю зброю, яку нам надають наші партнери, за призначенням у тих межах, які вони нам дозволяють, а як далекобійну зброю дедалі більше й більше використовуємо зброю українського виробництва, що, звісно, не викликає жодних запитань з боку наших партнерів. Чому? Тому що це наше право, це наша ініціатива, і ми за неї несемо, зокрема і відповідальність”, — сказав Рейтерович.

Читайте також: Україна працює над зняттям обмеження на далекобійні удари по Росії (ВІДЕО)

Раніше український авіатор, президент Української авіаційної асоціації пілотів Геннадій Хазан висловив думку, що Україні необхідно більше випускати різноманітних типів вітчизняної зброї, що дасть змогу Силам оборони завдавати ударів й знищувати цілі противника на досить великих дистанціях від лінії фронту. 

Прямий ефір