Заява Малі про розрив дипломатичних відносин з Україною: можливі наслідки оцінила політологиня

Аліна Гриценко. Фото: uacrisis.org

Заява Малі про розрив дипломатичних відносин з Україною навряд чи матиме якісь наслідки для Києва. Про це сьогодні, 5 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявила докторка філософії з політології, головна консультантка НІСД Аліна Гриценко.

Вона зазначила, що з погляду Малі — це зрозумілий хід, тому що ПВК “Вагнер” воює на боці урядової армії.

“Для України, я не думаю, що це якимось чином матиме якісь наслідки. Усе-таки Малі на сьогодні разом із Нігером, Буркіна-Фасо — це держави Сахеля, вони входять у так званий пояс бунтівників. Тобто це низка держав, у яких є політична нестабільність, у яких регулярно відбуваються державні або військові перевороти. Це держави, у яких зараз влада належить військовим хунтам за великим рахунком, які буквально цього року оголосили про створення конфедерації трьох країн. Тобто країни досить-таки одіозні, скажімо так. І саме тому Росії так легко вдається продовжувати з ними співпрацювати й просувати свою військову присутність завдяки ще приватним військовим компаніям”, — розповіла Гриценко.

Політологиня переконана, що ця ситуація не вплине й на африканське турне глави МЗС України Дмитра Кулеби, бо країни, куди він вирушає, розташовані досить далеко від регіону Сахеля. Тим паче, за її словами, це країни, яких більше хвилюють їхні нагальні проблеми.

Читайте також: Малі розриває дипломатичні відносини з Україною

Нагадаємо, 4-8 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснить візити до Малаві, Замбії та Маврикія. Четверте африканське турне глави МЗС націлене на те, щоб продовжити розбудову відносин із країнами Африки.

Прямий ефір