Цивільні особи не можуть бути обміняні як військовополонені, — Яковлєв

Андрій Яковлєв. Фото: facebook.com

Цивільні особи під час воєнних дій захищені міжнародним гуманітарним правом, яке не допускає затримання. Росія тримає в катівнях українських цивільних незаконно. Тому ті, хто не брав участі у воєнних діях, не можуть бути обміняні як військовополонені. Про це сьогодні, 4 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання “Амбрела” Андрій Яковлєв.

“Важливо зазначити, що обмінюють тільки військовополонених, тобто обмінюють тих, хто бере участь у збройному конфлікті. Коли ми говоримо про цивільних, то вони не беруть участі у збройному конфлікті і є найбільш захищеними громадянами згідно із законами і звичаями війни, які ще називають міжнародне гуманітарне право. Відповідно, такі особи не можуть обмінюватися”, — пояснив він.

У РФ немає жодних юридичних підстав утримувати цивільних осіб у в’язницях. Якщо застосувати до них правила обміну за прикладом із військовополоненими, юридичний статус цих осіб зміниться, і тоді далі витягувати людей із російських катівень буде складніше. Також невідомо, на кого можна обміняти цивільних в’язнів, адже Україна не утримує росіян у своїх в’язницях.

“Це цивільні особи, які позбавлені волі. Згідно з нашим законодавством, вони називаються цивільні особи, позбавлені волі внаслідок агресії Російської Федерації. Як тільки вони будуть ставитися в обмін, це буде однозначно означати, що вони беруть участь у збройному конфлікті. А щойно ми це визнаємо, то ті особи, яких не обміняли, можуть утримуватися до завершення бойових дій”, — резюмував Яковлєв.

Читайте також: Немає такого міжнародного органу, який би зміг змусити РФ повернути всіх полонених, — Яковлєв

Прямий ефір