Після російської забудови в Херсонесі унікальність цих місць відновити неможливо, — Чубаров

Херсонес Таврійський. Фото: ukrinform.ua

Міністерство культури та інформаційної політики України ініціювало консультації з Секретаріатом Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо захисту пам’ятки всесвітнього значення “Херсонес Таврійський та його хора” в окупованому Криму. На території об’єкта окупаційна влада проводить незаконні будівельні роботи під приводом створення “історико-археологічного парку”, які призвели до того, що відновити унікальність місць більше неможливо. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

“У Москві усвідомлюють, що їм доведеться піти з Криму. Але вони продовжують дії для того, щоб ускладнити відхід і спробувати залишити Крим у володіннях Росії. Таке поспішне облаштування дуже відомих територій на Кримському півострові є своєрідною тактикою Росії”, — зазначив він.

Новий комплекс, який створюють окупанти на території Херсонеса, демонструє пропагандистську місію, яку ставить перед собою Росія — представити Крим частиною російської культурної спадщини.

“На території Херсонеса, приблизно 22,5 га, які примикають до Володимирського собору, за один рік і вісім місяців там дуже поспішно побудували кілька об’єктів, сама назва яких показує, про що мріє Росія. Вони там побудували музей Античності та Візантії, музей християнства, музей Криму та Новоросії. Вони намагаються провести паралель: Античність — християнство — Новоросія. Вони створюють штучний зв’язок Криму з територією Росії”, — пояснив Чубаров.

Після деокупації відновити унікальність історично цінних місць на території Криму, де окупанти вели незаконну забудову, неможливо.

“Зрозуміло, після деокупації все це буде перепрофільовано, але ми не зможемо відновити унікальність цих місць. Річ у тім, що коли вони будували об’єкти, вони розкопали всі ті місця, де зберігалися унікальні об’єкти Античності”, — резюмував глава Меджлісу кримськотатарського народу.

Читайте також: Створюють списки злочинців: Чубаров оцінив роздачу Кремлем земельних ділянок у Криму учасникам “СВО”

Прямий ефір