Україна вже ефективно використовує дрони зі штучним інтелектом, — керівник DroneUA

Валерій Яковенко. Фото: drone.ua

Україна вже ефективно використовує дрони зі штучним інтелектом для обходу російської протиповітряної оборони (ППО) та точних ударів по російських військових об’єктах. І ці технології у сучасному виробництві безпілотних систем однозначно будуть мати дедалі більший попит. Таку думку сьогодні, 2 серпня, в ефірі телеканалу FREEДOM висловив керівник групи компаній DroneUA, експерт у сфері безпілотних технологій та робототехніки Валерій Яковенко.

Він зазначив, що однозначно майбутнє за тим, щоби дрони оснащувалися системами штучного інтелекту.

“Це дозволить збільшити ефективність використання дронів, коли не один із 10 дронів потраплятиме в ціль, а один із трьох, один із двох або навіть кожен випущений дрон використовуватиметься максимально ефективно”, — зазначив експерт у сфері безпілотних технологій.

Він також акцентував, що у той час, коли українські безпілотні системи впевнено розвиваються та вдосконалюються, у російських окупантів дедалі більше спостерігається технологічна деградація.

“Якщо говорити про ті ж дрони російських окупантів, які вже сьогодні є на полі бою, то ми бачимо певну технологічну деградацію. Наприклад, в українських дронах використовуються простіші компоненти. Також використовується простіший сигнал для наведення на ціль. Росіяни використовують зашифровані сигнали, від яких Україна у цих класах дронів відмовилася вже давно. Водночас українські дрони розробляються з тим, щоб не нашкодити українським військовим і не наражати на небезпеку мирне населення. Російська техніка на це зовсім не розрахована”, пояснив керівник групи компаній DroneUA.

За його словами, українські дрони, які використовуються для проведення операцій у глибокому тилу противника, вже зараз не залежать повноцінно від сигналів GPS.

“Вони можуть використовуватися у навігації в автономному режимі на тих ділянках фронту або територій, де сигналу може не бути. Вони можуть виконувати навігацію з використанням технологій штучного інтелекту, візуально розпізнавати територію, де вони знаходяться, та вражати ціль”, — резюмував Валерій Яковенко.

Читайте також: Відкрито ще одну сферу застосування дронів, — експерт про поразку російського Мі-8 під Донецьком

Прямий ефір