Інфляція в Росії становить 16-18%, — Савченко

Олександр Савченко. Фото: facebook.com/officialsavchenko

У Росії замовчують про реальну інфляцію, маніпулюючи даними про стан економіки. Інфляція в РФ становить не 8-9%, як кажуть кремлівські економісти, а десь 16-17%. Про це сьогодні, 30 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав економіст, фінансист, банкір, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

“Річ у тім, що ключова ставка як інструмент антиінфляційного тиску може діяти тільки тоді, коли вона вища за інфляцію, істотно вища. І тому, якби інфляція була 8%, то ставка 10% вже придушила б цю інфляцію. Але насправді, й Набіулліна про це прекрасно знає, що інфляція в цій країні не 8% і не 9%, а десь зараз 16-17%. І тому, щоб придушити ось цю інфляцію, треба підвищити ставку до 18%. Ба більше, це ще не межа, як вона каже, правильно. Їй важко брехати. Тому ось вона вдається до такої езопівської мови, що економіка перегріта”, — пояснив свою думку Савченко.

Він зазначив, що економіка Росії перегріта внаслідок того, що всі вільні виробничі потужності забрав на себе військово-промисловий комплекс, і туди ж він затягнув вільну робочу силу.

“І тепер для розвитку Росії навіть номінально вже не залишається жодних резервів, є тільки падіння ВВП. Я прогнозую, що Путіну доведеться констатувати, що зростання буде там не 2,9%, а 1%, але насправді воно буде мінусовим. І це попри те, що витрати на військово-промисловий комплекс зросли цього року на 32%, а робоча сила, яка туди залучена, по суті, оголила цей ресурс для всіх інших галузей. І тому зростання просто фізично неможливе”, — вважає економіст.

За його словами, це добре для України.

“Ми прогнозували, що тільки минулого і цього року Путін може фінансувати війну на рівні десь 120 млрд дол. Уже наступного року можливості для фінансування будуть значно меншими, але все-таки ще достатніми для того, щоб вести війну і погрожувати нам. Крім того, підвищив Путін пенсії, і всі радіють. Пенсії підняли на 9%, доходи малозабезпечених зросли на 8%. Насправді вони не зросли, вони впали десь на 8%. Ось що показує перегрів економіки — високі темпи інфляції”, — резюмував Савченко.

Читайте також: У Росії зросла ключова ставка — основні причини назвав Савченко

Нагадаємо, у Центробанку Росії визнали, що економіка федерації перебуває у стані значного перегріву.

Прямий ефір