Амбіції Китаю виходять за межі Азійського регіону і мають глобальний характер, — Плаксієнко-Бутирська

Наталія Плаксієнко-Бутирська. Фото: media.az

Китай посилює політичний вплив через економічні відносини в Латинській Америці, Африці, на Близькому Сході. Амбіції КНР виходять за межі Азійського регіону і мають глобальний характер. Про це сьогодні, 30 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла експертка з питань Східної Азії, магістерка зовнішньої політики Наталія Плаксієнко-Бутирська.

“Китай посилює свою присутність у Латинській Америці, Африці. І навіть якщо він каже, що його присутність у цих регіонах має виключно торговельно-економічне спрямування, Китай серйозно збільшує свій політичний вплив”, — сказала вона.

У межах Шанхайської організації співробітництва (ШОС) Китай посилює антиамериканські та антизахідні настрої, а також наближає свою присутність до ЄС і країн НАТО.

“Китай намагається посилити антиамериканську, антизахідну риторику в межах ШОС, яка зараз серйозно розширюється. І ми бачимо присутність там Білорусі, країни, яка розташована в Європі. Ба більше, буквально два тижні тому Білорусь і Китай проводили свої перші військові навчання поблизу кордонів Європейського Союзу, країн НАТО. Також Китай намагається зі своїми миротворчими місіями посилити свій вплив на Близькому Сході. Амбіції Китаю виходять за межі Азійського регіону, і вони мають глобальний характер”, — пояснила експертка.

Попри розширення сфер впливу, Китай не відступає від відстоювання своєї позиції навколо Тайваню.

“Сфера інтересів Китаю зосереджена і біля берегів його кордонів. І його активні агресивні дії в основному зосереджені навколо Тайваню. Китай не приховує, що це його територія. Китаю хотілося б, щоб Сполучені Штати Америки не були присутні в регіоні, вивели свої контингенти, і в цьому разі Китай був би головною регіональною державою на своїй території”, — резюмувала Плаксієнко-Бутирська.

Читайте також: США застерегли Китай від подальшої підтримки Росії — подробиці (ВІДЕО)

Прямий ефір