Уповільнене “вбивство” YouTube: долю відеохостингу в Росії обговорили експерти

YouTube. Фото: ukrinform.ua

Доступ до найбільшого відеохостингу YouTube у Росії поступово відрізають. У серпні швидкість завантаження YouTube на території РФ знизиться на 70%. Поки що це стосується тільки стаціонарних комп’ютерів, але експерти прогнозують, що незабаром так само буде і на смартфонах. А трохи пізніше, коли популярність YouTube серед росіян знизиться, його і зовсім можуть заблокувати.

При цьому в Держдумі РФ назвали уповільнення “вимушеним кроком”. Загалом же російський уряд намагається не показувати прямий вплив на настільки потужний онлайн-ресурс. Кремлю вигідніше подати все так, ніби це не він забороняє росіянам дивитися YouTube, а сам YouTube виявився небезпечним для населення.

Цензура в Росії набирає обертів

Відключити інтернет повністю поки не вдається, тому вирішили зробити неугодні ресурси менш доступними. Наприклад, знизити швидкість завантаження YouTube до 40%, а потім і до 70%.

Голова комітету Держдуми РФ з інформаційної політики, технологій і зв’язку Олександр Хінштейн назвав це “вимушеним кроком”, спрямованим проти “антиросійської політики” адміністрації YouTube.

У Держдумі запевнили, що новації не торкнуться користувачів мобільних пристроїв. Експерти вважають, що це справа часу.

Експерти зазначають, що у російської влади цей крок — давно в розробках. На це вказує те, що “Ростелеком” ще рік тому тестував спеціальний портал, який, імовірно, має фільтрувати для російських користувачів YouTube-контент.

Ще одна ознака — у Росії наполегливо просувають місцеві аналоги YouTube. Це і “VK Відео”, і RUTUBE, і сервіс “Платформа”, де відразу ж запрацювала цензура. Наприклад, на тлі заяв чиновників про уповільнення YouTube у Санкт-Петербурзі з’явилася реклама “VK Відео” з жартом про те, що VK “все занадто швидко вантажиться”. Не виключено, що російська влада планує використовувати його як заміну YouTube.

12 липня “Ростелеком” повідомив, що збої в роботі відеохостингу пов’язані із застарілим обладнанням, яке використовується для кешування і прискорення завантаження. Але вже тоді було очевидно, що йдеться про цілеспрямоване уповільнення відео на YouTube. Ось тільки спроби протестувати уповільнення призвели до збоїв у роботі найбільших банків, магазинів і соцмереж, пише The Moscow Times з посиланням на дані сервісу Downdetector. Збій торкнувся “Росбанка”, “Альфа-банку”, “Россельхозбанка”, “Райффайзенбанка”, “Газпромбанка”, “ВТБ” та інших фінустанов. “Лягла” і система швидких платежів Центробанку РФ.

Аналітики вважають, що у вересні режим спробує остаточно заблокувати YouTube у Росії. Поки що — у липні-серпні — робота відеохостингу поступово погіршуватиметься.

Усе це — частина політики Кремля, кажуть експерти. Його завдання — повністю перекрити росіянам доступ до об’єктивної інформації.

Так, у березні 2022 року російський суд визнав компанію Meta екстремістською організацією і заборонив соціальні мережі Facebook та Instagram, які їй належать. А блогерів-мільйонників влада стала переманювати на свій бік.

Якщо все ж YouTube остаточно заблокують у Росії, то телеканал FREEДОМ у федерації можна буде дивитися через VPN. Трансляція прямого ефіру також здійснюється на сайті телеканалу.

Майбутнє YouTube у Росії очима експертів

Якими будуть наступні кроки російського уряду щодо впровадження цензури в країні? Чи заборонять YouTube у РФ повністю? Який ще інтернет-ресурс можуть заборонити в РФ? На ці та інші запитання в ефірі телеканалу FREEДОМ відповіли:

  • Ігор Рейтерович, політолог;
  • Ілля Пономарьов, депутат Держдуми РФ (2007-2016 рр.), творець каналу “Утро Февраля”;
  • Ігор Яковенко, російський журналіст, соціолог і публіцист;
  • Ольга Курносова, політичний аналітик, головний редактор порталу After Empire;
  • Аббас Галлямов, політтехнолог і публіцист;
  • Михайло Клімарьов, IT-фахівець, директор некомерційної організації “Товариство захисту інтернету”.

ІГОР РЕЙТЕРОВИЧ: У росіян забиратимуть доступ до YouTube поступово

— У Росії створили аналог YouTube, вклали в це колосальні суми державних грошей, але це не принесло результату. RUTUBE не працює так, як хотіли в уряді. Тому вони й далі будуть закручувати гайки, це абсолютно очікувано.

Адже YouTube залишався єдиним майданчиком, де можна отримати альтернативну інформацію.

Зараз повністю заборонити YouTube, напевно, не вийде. Тому що може спрацювати зворотний ефект. Тобто якщо ми забороняємо, одразу знаходяться якісь механізми, починаючи від VPN, які дадуть змогу ці обмеження обходити. Тож ще більше людей почнуть цим цікавитися.

Тому вони йдуть іншим шляхом: будемо різати швидкість, у людей зростатиме роздратування, і врешті-решт цей сегмент зникне. А залишиться тотальна пропаганда.

ІЛЛЯ ПОНОМАРОЬВ: Кремлю вигідно розділяти російське суспільство за допомогою онлайн-технологій

— Рішення про блокування ухвалено. У Кремлі довго його готували. Тобто розмови на цю тему тривали два роки, але, мабуть, технічно вони визнали, що зараз вони готові. І ви бачите, що вони роблять це поступово.

Вони намагаються, щоб користувачі до формального відключення перейшли б на інші платформи. Тому зараз — уповільнення. Спочатку сповільнення тільки десктопних версій, потім почнуться мобільні. І все це має відбутися за серпень, за порівняно “мертвий” місяць для того, щоб коли почнеться політичний сезон, уже можна було б натиснути на рубильник.

Чи користуються в Росії Facebook? Хтось користується, але ним і до цього користувалися менше, ніж “ВКонтакте”. А зараз там співвідношення 1 до 21, до 30 користувачів Facebook і “ВКонтакте”. Так, є люди, які сидять у Facebook, — “відступники”, “іноземні агенти”. Але це ж якраз те, чого і потрібно домогтися Кремлю, щоб ці аудиторії не перетиналися, щоб вони безроздільно панували в тому середовищі, яке їм цікаве, для них важливе, і ізолювалося середовище нелояльних.

Тому що сенс усіх соціальних мереж, усіх онлайн-технологій у тому, щоб одна частина суспільства розмовляла з іншою. Але якщо цього діалогу не буде, то, відповідно, завдання Кремля вирішено.

ІГОР ЯКОВЕНКО: Росії так і не вдалося створити альтернативу YouTube

— YouTube — це найсильніший ресурс, через який росіяни можуть дізнатися альтернативну інформацію. Тривалий час його не блокували, насамперед тому, що не було альтернативи. Її немає і зараз.

RUTUBE — це те, чим користуватися взагалі не можна. Навіть найзапекліші російські пропагандисти, артисти, які стоять на боці окупації, зазирнули туди і одразу ж звідти втекли. Тому що це те, що взагалі в принципі неможливо для вживання. Це своєрідний інтернет на бересті.

Тому жодних шансів створити якусь альтернативу не може бути. Російська влада демонструє унікальне ноу-хау на участь у кібернетичних війнах. Для початку треба видавити з країни айтівців, які більш-менш щось вміють, а потім заявити про те, що країна почала брати участь у кібернетичних війнах.

Жодних шансів створити якусь альтернативу YouTube, звісно, у Росії немає. Адже немає кадрів.

Я не впевнений на 100%, що російська влада зможе заблокувати YouTube. Уповільнити YouTube, напевно, може зіпсувати життя, життя. Уявляю собі дитину, яка плаче і почала дивитися мультик, а на екрані коліщатко крутиться. Уявляю собі молодь, яка намагається послухати музику улюблених виконавців, а їм знову показують це коліщатко, яке крутиться, бо депутат Олександр Хінштейн, вирішив уповільнити YouTube.

Бунту, революції з приводу YouTube не буде, це очевидно. Повстання внаслідок погіршення життя неможливе. Будуть обурення на кухні. Це вже й зараз відбувається.

ОЛЬГА КУРНОСОВА: За бажання росіяни знайдуть джерело правдивої інформації

— Чому вони хочуть відключити YouTube? Мабуть, тому що все-таки через YouTube слова правди до росіян долітають. А Кремлю хочеться змусити всіх замовкнути і нічого не говорити. Інша справа, що VPN залишиться. Ми пам’ятаємо, що відбувалося з Facebook та Instagram.

Звичайно, кількість переглядів після блокування на території Росії зменшилася. Тож якщо заблокують YouTube, менше росіян будуть його дивитися. Але ті, хто хочуть, все одно все побачать і почують.

АББАС ГАЛЛЯМОВ: Повне блокування YouTube у Росії означатиме її поразку в інформаційній війні

— Боротьба за блокування YouTube почалася відразу ж після того, як з’ясувалося, що план “взяти Київ за три дні” провалився. Наприкінці лютого 2022 року держава спішно кинулася затикати інформаційні дірки. Буквально відразу було ухвалено закон про боротьбу з наклепом на російську армію, заблоковано Facebook та Instagram.

У лютому 2022 року почали обговорювати і можливість блокування YouTube. Тому що ті незалежні ЗМІ, які пішли з Росії, просто перейшли у формат YouTube, а отже, росіяни, як і раніше, мали доступ до альтернативної інформації.

Але тоді Кремль не ризикнув заблокувати YouTube, адже він дуже популярний. Причому значна частина його аудиторії — це лояльне населення. Це ті самі аполітичні громадяни, які загалом не заперечують проти Путіна. І було визнано, що злити їх не потрібно. Тобто не настільки у них все погано з громадською думкою, щоб ризикувати лояльністю цих груп населення.

Якщо зараз заблокувати YouTube, не запропонувавши нічого адекватного натомість, то почнеться політизація лояльних груп. Якщо переконають Володимира Путіна заблокувати YouTube, то це можна буде інтерпретувати як поразку в інформаційній війні.

Тобто інших способів продовжувати боротися за допомогою аргументів вони не мають. Їм лишається тільки все заблокувати, ризикуючи налаштувати проти себе значні групи поки що лояльного населення.

МИХАЙЛО КЛІМАРЬОВ: Блокування YouTube може вдарити по економіці РФ

— Є два “вбивці” YouTube — ВК Відео і RUTUBE. Їх давно намагаються просунути. Ба більше, вся Росія завішана рекламою RUTUBE. Але він не стає “вбивцею” YouTube, а навпаки. Тому що насправді у відеохостингу, соціальних мереж головний продукт — система модерації.

Ідея соціальних мереж полягає в тому, щоб не допустити якийсь неприємний контент, з одного боку, а з іншого боку, дати можливість користувачам самовиражатися і робити це швидко, в режимі реального часу. Так от, на RUTUBE, наприклад, модерація відбувається кілька тижнів. Тобто ви викладайте якийсь ролик і тільки через кілька тижнів його опублікують.

Блокування YouTube буде таким ударом по економіці, якого жодна ракета не завдасть. Тобто це стрільба собі в ногу. Звичайно, ніхто в Росії через блокування YouTube на вулицю виходити не буде. Згадаймо Радянський Союз. Там 70 років була така сама влада, як у сучасній Росії. І люди ніколи не виходили на вулиці з протестами.

У російської влади є технічна можливість відключення YouTube. І вона вже це не раз показувала. YouTube точно такий самий інтернет-ресурс, як і всі інші. І відключити технічно його можна. Інша річ, до чого це призведе. Під час технічного обмеження доступу до YouTube може статися перевантаження магістральних ліній передачі даних. І інтернет просто може перестати працювати.

А інтернет зараз у Росії — це дуже серйозна така підпора економіки. Якщо його відключити, то економіка буде загинатися. Неможливо буде, припустимо, без інтернету купувати товари, вести якусь зовнішньоекономічну діяльність. А як нафту продавати? Уся взаємодія зі споживачами відбувається через інтернет, включно з управлінням танкерами тіньового флоту. Він же теж управляється через інтернет. А як ще по-іншому? Тому повне відключення інтернету в Росії призведе до колосальних втрат для економіки.

Що буде в Росії в разі повного блокування YouTube, уявити досить складно. З огляду на масштаби країни, можна тільки припустити, який колапс усієї телекомунікаційної системи країни може бути.

Найімовірніше, після блокування YouTube, піде блокування Telegram. Потім буде введення так званих “білих” списків. Тобто, це буде список сайтів, на які росіяни можуть зайти. До речі, “чорні” списки вже давно в Росії введено. А ось наступним кроком може бути повне відключення інтернету.

Тому що коли відключають інтернет, це вже означає, що там всередині почали когось убивати.

Читайте також: Інтерес росіян до пропагандистського ТБ падає, люди шукають альтернативні джерела інформації — деталі (ВІДЕО)

Прямий ефір