Україна стала світовим драйвером у застосуванні надводних бойових систем без екіпажу, — Плетенчук

Дмитро Плетенчук. Фото: suspilne.media

28 липня на честь дня Військово-морського флоту РФ у Санкт-Петербурзі відбувся парад. Журналісти зазначили, що цей парад виявився найскромнішим в історії заходу. Там було всього два кораблі Чорноморського флоту РФ. Це говорить про те, що Україні вдалося вивести з ладу більшу частину російських кораблів, які базувалися в Чорному морі. Про це сьогодні, 29 липня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

Він акцентував, що цього року на честь дня ВМФ Росія не стала влаштовувати традиційний парад у Севастополі.

“На жаль для нас росіяни не організували традиційний парад у Севастополі. Якби він був, можна було б зробити висновки про те, чи відповідають правді заяви російської сторони про непереможність Чорноморського флоту і про те, що їхні кораблі перебувають у повній цілості. Адже в параді не змогли б брати участь “кораблі-потопельники”, знищені ВМС ЗСУ”, — зазначив Плетенчук.

Він додав, що наразі Росія вивела з Криму вже більшу частину своїх кораблів Чорноморського флоту, але деякі судна все ще залишаються в портах окупованого півострова. Водночас завдяки ВМС ЗСУ вони не почуваються там у безпеці.

“Чорне море стало дуже небезпечним для надводних російських кораблів. Основні судна, які становлять якусь серйозну загрозу, вони вивели в Новоросійськ. У Чорному морі залишилися ще три підводні човни РФ. У будь-якому разі ці підводні кораблі можуть бути зарядженими — кожен може мати до чотирьох ракет на борту. Тому в разі сигналів повітряної тривоги ми вживаємо всіх відповідних заходів. Але, повторюся, перспективи для російських кораблів у Чорному морі — не райдужні. Як правило, вони перебувають у пункті свого базування й обмежені гаванню“, — розповів речник Військово-морських сил.

За його словами, нині стався перелом у процесі повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

“Новим рішенням стали морські дрони, які показали особливий рівень ведення бойових дій. Україна стала фактично світовим драйвером у застосуванні надводних бойових систем без екіпажу. І якраз завдяки цим системам, зокрема, росіяни змушені забитися на свою базу. Але ми й далі шукаємо способи очистити територію від присутності російських кораблів і росіян у принципі. Але не треба розслаблятися, тому що вони теж шукають спосіб протидіяти нашим діям“, — резюмував Дмитро Плетенчук.

Читайте також: Вікно можливостей для армії РФ закривається, тому її мета — захопити якомога більше територій, — Коваленко

Прямий ефір