Відсотки від російських активів з Європи спрямували до України: як це посилить оборону і якою може бути відповідь Кремля 

Ілюстрація: gettyimages.com

Європейський Союз спрямував перший транш доходів від заморожених російських активів у розмірі 1,5 млрд євро на збільшення обороноздатності України. Ці гроші підуть насамперед на придбання засобів протиповітряної оборони, артилерійських снарядів і озброєнь. 

До кінця 2024 року очікується ще 1 млрд євро доходів від іммобілізованих росактивів. Загалом на потреби України може спрямовуватися приблизно 5 млрд євро щорічно. 

1,5 млрд євро доходів від росактивів на шляху до України

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн 26 липня в соцмережі Х відзначила символічність передання Україні доходів від заморожених російських активів. 

“Сьогодні ми переводимо 1,5 мільярда євро доходів від іммобілізованих російських активів на оборону і відновлення України. Немає кращого символу і використання грошей Кремля, ніж зробити Україну і всю Європу більш безпечним місцем для життя”, — написала Урсула фон дер Ляєн.

Російські активи на понад 200 млрд євро розміщені в країнах Євросоюзу. Про їхню конфіскацію поки що не йдеться, але використання частини надприбутків від заморожених російських активів на військову допомогу Україні Євросоюз погодив у червні 2024 року. За підсумками засідання міністрів закордонних справ країн ЄС у Брюсселі глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив: перший транш у розмірі 1,4 млрд євро Євросоюз направить найближчим часом.

“Повідомив міністрам про прогрес щодо першого траншу в 1,4 млрд євро. Який, як очікується, буде перераховано на початку серпня — наступного тижня. Ми маємо намір профінансувати придбання пріоритетної військової техніки для зміцнення оборони, боєприпасів для артилерії, а також закупівлі для української оборонної промисловості”, — заявив Жозеп Боррель.

За словами міністра оборони України Рустема Умєрова, ці рішення є надзвичайно важливими для зміцнення обороноздатності країни та підтримки українських виробників.

“21 травня 2024 року Рада ЄС ухвалила рішення спрямувати 90% від заморожених активів РФ в Ukraine Assistance Fund, який є частиною European Peace Facility. Ці кошти будуть спрямовані на потреби оборони України”, — зазначив міністр оборони України Рустем Умеров у Telegram.

Рішення про передачу Україні прибутку від заморожених російських активів Євросоюз схвалив, попри опір Угорщини.

“Ми всі є жертвами російської агресії. І тому вкрай важливо, щоб ми продовжували допомагати Україні, тому що Росія розуміє тільки силу. І я задоволена кроками, зробленими зовсім недавно, а також використанням російських заморожених активів”, — наголосила міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен.

На червневому саміті “Групи семи”, країни G7 погодили передачу Україні кредиту в 50 млрд дол. під заставу заморожених російських активів. Міністр фінансів України Сергій Марченко закликав країни-члени G7 прискорити технічне розв’язання питання про передачу Україні цього кредиту.

На онлайн-зустрічі з міністрами фінансів країн G7, керівництвом Міжнародного валютного фонду (МВФ), Світового банку та Єврокомісії Марченко наголосив, що важливо розробити механізми, які зможуть забезпечити Україну необхідними коштами вже з перших днів 2025 року. 

Про активізацію роботи з російськими активами повідомили та в США. 24 липня американська скарбниця опублікувала вимогу до всіх фінансових установ країни до 2 серпня повідомити про наявність у них російських активів. Це пов’язано з набуттям чинності закону “Про відновлення економічного процвітання і можливостей для українців” або REPO for Ukrainians Act. Цей документ дозволяє президенту США конфіскувати заморожені російські активи та передати їх Україні.

“Конгрес зробив важливий крок, ухваливши REPO for Ukrainians Act, щоб розблокувати вартість знерухомлених російських суверенних активів для підтримки подальшої стійкості та відновлення України. Сполучені Штати продовжуватимуть працювати з нашими закордонними партнерами, включно з країнами “Групи семи”, щоб надати підтримку Україні”, — зазначила в. о. генерального радника Міністерства фінансів США Аддар Леві.

Думки експертів

У чому важливість рішення ЄС передати Україні відсотки від заморожених активів Центробанку РФ? Які напрямки можуть профінансувати ці кошти? Чи варто очікувати, що Україні передадуть активи російських приватних осіб? Яка реакція Кремля на це економічні рішення Євросоюзу? На ці питання в ефірі телеканалу FREEДOM шукали відповіді: 

  • Михайло Подоляк, радник голови Офісу президента України; 
  • Сергій Фурса, фінансист;
  • Олег Устенко, економіст, радник президента України (2019-2024 рр.);
  • Ігор Попов, експерт Українського інституту майбутнього; 
  • Іван Ус, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень.

МИХАЙЛО ПОДОЛЯК: Росія має бути покарана тут і зараз 

— Передача доходів від заморожених росактивів — це прецедент. Тільки хотілося б, щоб ці прецеденти створювали вчасно, а не за 2,5 роки від початку війни. Росію має бути покарано тут і зараз, насамперед фінансово. Щоб покарати Кремль у військовому плані, потрібно набагато більше грошей витрачати на цю війну. Україна, звичайно, не може витрачати такі гроші. Все-таки це масштабна і тривала війна високої інтенсивності. 

Україна ніколи не була мілітарною країною, тому не витягне самотужки цю війну, з огляду на кількість ресурсу, який є у Росії, з урахуванням того, що їй допомагають Іран і Північна Корея. 

Як прецедент дуже важливо реально використовувати ресурси РФ для фінансування протидії російській агресії. І добре було б це робити набагато швидше і в більшому обсязі. Ми знаємо про те, що є пряме заморожування близько 380 млрд євро. Було б добре через ці 380 млрд євро профінансувати нормальну паритетну закупівлю техніки для України. 

СЕРГІЙ ФУРСА: Доходи від росактивів допоможуть впоратися з дефіцитом бюджету в Україні

— Є заморожені російські активи. За цей рік ми отримаємо від них 2,5 млрд. Надалі, що далі — то більше. Очікується, що заморожені росактиви генеруватимуть 5-6 млрд доларів на рік. Можна отримувати їх щороку, а можна об’єднати майбутні грошові потоки, випустити спеціальні фінансові інструменти та таким чином згенерувати за один раз 50 млрд, які спрямують в Україну. 

У 2025 році Україна, ймовірно, зіткнеться з дефіцитом бюджету, який можна порівняти з дефіцитом 2024 року, який становитиме близько 37 млрд доларів. Однак, можливо, що дефіцит виявиться ще більшим — до 40 млрд. Нам необхідно якимось чином цей дефіцит бюджету перекривати. І завдяки політичному рішенню про ці 50 млрд доларів від G7 ми вже знаємо, що наступного року зможемо профінансувати цей дефіцит бюджету коштом російських заморожених активів. 

У нас є гарантія на 2025 рік, що макрофінансова стабільність у країні буде збережена. Сама ж ситуація в економіці виглядає як економічне диво, як для умов повномасштабної війни. 

Теоретично росіяни можуть подавати до суду. Хоча не всі доходи від російських активів ідуть в Україну. Частина з них залишаються замороженими саме для компенсації судових витрат, бо в ЄС припускають, що рано чи пізно Росія піде до суду, і це може дорого коштувати. 

ОЛЕГ УСТЕНКО: 90% коштів спрямують на посилення оборони України

— Україна зараз зазнає колосальних руйнувань і збитків під час війни. Зараз вони оцінюються на рівні близько 750 млрд доларів. А якщо додати туди ще й непрямий збиток, то тоді ця цифра буде в районі 1 трлн доларів. 

300 млрд доларів російських заморожених активів Центробанку не вистачить для того, щоб перекрити загальну суму прямих і непрямих збитків, які зараз є в України через російську агресію. Україна має повне право претендувати на всі заморожені російські активи, зокрема й приватних осіб (близько 150 млрд доларів). Поки що Єврокомісія відправить Україні перший транш коштів, отриманих у вигляді доходів за замороженими резервами Банку Росії. 

Самі по собі заморожені активи в розмірі 300 млрд доларів мають іти на потреби України, бо агресор має заплатити за те, що сталося. Як мінімум — покрити фінансові збитки. Наразі ж у ЄС дійшли консенсусу лише щодо прибутку на заморожені російські активи Центробанку. Звісно, це дуже мало. Але це вже плюс. Навіть 50 млрд доларів доходів від заморожених російських активів можуть значно допомогти Україні зміцнити свою обороноздатність. 

Сума активів, які заморожені в ЄС, дала у 2023 році 4,4 млрд доларів у вигляді відсотків. У 2024 тільки за пів року — 3,4 млрд. Якщо скласти ці цифри, то ми можемо говорити про 8 млрд доларів. У 2022 році заморожені росактиви дали 3 млрд відсотків. 

90% від отриманих коштів можна буде використати безпосередньо на безпеку та оборону України, а 10% — на пряму бюджетну підтримку України. Звісно, сьогодні пріоритетне завдання – це насамперед оборона і безпека країни. А перший транш у 1,5 млрд дол. — це пробний крок, який покаже, як ця система працюватиме надалі. Тим паче чекати надходження грошей в Україну залишилося недовго — протягом 10 днів, я думаю, вони будуть тут.

Україна вже сформувала список своїх потреб. Усі партнери та союзники знають, яке обладнання, озброєння та амуніція необхідні — це засоби ППО, артилерійські снаряди тощо. Замовлення сформовано і за ним працюватимуть європейці.  

ІГОР ПОПОВ: Кремль навряд чи дасть жорстку відповідь на передачу Україні відсотків від росактивів

— Для того, щоб “накапало” 50 млрд доларів реципієнтам, треба заморозити 300 млрд росактивів років на 15 мінімум. І це рішення готується в надрах Європейського Союзу, тому що основна сума цих активів знаходиться на території ЄС. Це рішення, грубо кажучи, є конфіскацією. Через 15 років їх уже ніхто не поверне, тому що це застава, яка має крутитися і генерувати відсотки. 

Зараз уже починаються розмови про те, що якщо все пройде гладко, то можна буде за кілька років випустити ще кредит на 50 млрд доларів для України й таким чином заморозити російські гроші взагалі років на 50. Ось таке покарання агресору за розв’язану війну і за те, що він розорив країну. 

За більш ніж два роки повномасштабної війни РФ проти України, Захід так і не знайшов механізму вилучення заморожених активів Росії, оскільки боїться підриву довіри до європейських сховищ. Але маленька хороша новина про перерахування на потреби України 1,5 млрд євро з доходів від заморожених активів може бути прологом до більшої новини.

Економічний вимір війни дуже важливий. У формулі миру Володимира Зеленського справедливість і компенсація за завдані збитки — це один із пунктів. Ба більше, зараз навіть у всіх інтерв’ю президент Зеленський каже, що це обов’язкова умова: ми не можемо вийти на будь-які мирні переговори, якщо не буде зрозуміло, хто ж заплатить за завдані збитки. Так, сьогодні — це 1,5 млрд євро, потім до кінця року — 1 млрд. Але це теж суттєво для закупівель озброєння. 

Зараз ідеться і про більш серйозні суми. Буде замірятися реакція Кремля на передачу перших відсотків, а потім продовжиться розмова про випуск цих фінансових інструментів. Фактично під чесне слово уряду США, Європейського Союзу, Канади, Японії, Великої Британії буде випущено боргові інструменти. 

Україна отримає гроші одразу, а компенсуватися вони будуть з відсотків, які будуть поступово накопичуватися. Але оскільки відсоток у Європейському банку ще менший, ніж в українських банках, то для того, щоб накопичити ці відсотки, потрібно буде багато років. Отже, будуть чекати. 

На території США близько 4 млрд доларів російських активів. Було рішення Конгресу, що дозволяє вільно розпорядитися цими грошима. Поки що виконавчого рішення не ухвалено, і це одна з переговорних позицій у тривалій комунікації між США і РФ. 

На це рішення ЄС Кремль обіцяв дати дзеркальну відповідь, тобто теж щось конфіскувати або заарештувати. Тому напередодні цього рішення багато західних компаній або продавали, нехай навіть зі збитками, свої активи в Росії, або просто згортали виробництво, але все вивезти неможливо. Тепер російський уряд має придумати якісь непрямі хитрі способи, як працювати з цими західними активами, що залишилися. Якби відбулася пряма конфіскація активів РФ у країнах Заходу, то також безпосередньо заарештувати та ввести якісь санкції. А зараз відповідь РФ має бути дзеркальною. Звісно, її шукатимуть, але поки що навряд чи будуть жорсткі відповіді. 

Серйознішої реакції Кремля варто очікувати, коли почне реалізовуватися G7 про кредит для України на 50 млрд доларів під погашення з доходів від заморожених російських активів. Це означатиме, що активи заморожені надовго, і, звісно, будуть погрози арешту та конфіскації власності західних компаній на території РФ. 

ІВАН УС: Активи російських олігархів могли б покрити збитки, яких зазнає Україна через війну 

— Для Росії передача відсотків від заморожених активів Україні — це дуже болюче питання. Кремль розраховував, що країни Заходу ніколи на це не підуть. 

Дискусія про передачу самих активів на потреби України триває від початку повномасштабного вторгнення, і вона донині триває. На Заході бояться, що передача тіла активів підірве інвестиційний клімат і довіру до країн, які підуть на це. Але зараз ми бачимо, що рух почався — поки що це прибутки, але в перспективі це будуть і самі активи. 

Якщо зараз розпочато процес щодо державних грошей РФ, то цілком можливо, що його буде розширено і на гроші приватних осіб. А це буде дуже серйозним тиском на російський олігархат. Це буде натяк: що довше Путін перебуває при владі, то ближче період, коли ваші гроші будуть також заарештовані. Вони й так частково заморожені, але наближається ймовірність передачі їх Україні. Цей момент може мотивувати багаті кола в Росії до дій зі зміни ситуації в їхній країні. 

Шляхом передачі дивідендів від них Україна щорічно отримуватиме за різними оцінками 5-6 млрд євро. Але якщо врахувати й активи приватних осіб, то це будуть зовсім інші суми. 

Зараз збитки від повномасштабного російського вторгнення оцінюють в 1 трлн доларів. Якщо навіть нам би передали 300 млрд заморожених росактивів плюс 5-6 млрд доларів відсотків на рік, то ця сума все одно не покриває збитки України через війну. А ось якщо до цих коштів Центробанку додати потенційно заморожені гроші російських олігархів, то сума може бути навіть вищою за 1 трлн доларів. 

Читайте також: Військова економіка Кремля: інфляцію, підвищення податків і ситуацію з російським бізнесом проаналізували експерти

Прямий ефір