Нарощування інтенсивності ударів по російських НПЗ та нафтобазах призведе до дефіциту нафтопродуктів у РФ, — економіст

Пожежа на НПЗ у Калузькій області. Скріншот: novosti.dn.ua

Істотного дефіциту нафтопродуктів і їх подорожчання у РФ можна досягти, якщо в кілька разів наростити інтенсивність ударів по російських НПЗ та нафтобазах. Таку думку сьогодні, 29 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив банкір та економіст Олександр Савченко.

Він зазначив, що удари по нафтопереробних заводах набагато ефективніші та чутливіші для Росії, ніж удари по нафтобазах.

“Я б оцінював десь 10 до 1. Звичайно, виведення з ладу місткостей для запасу нафти, нафтопродуктів — це теж удар по потужностях галузі, але не такий істотний. А ось щодо тимчасового дефіциту нафтопродуктів, так це точно. Припустимо, якщо інтенсивність ударів зросте в кілька разів, то можна досягти істотного дефіциту нафтопродуктів та їхнього подорожчання, що і відбувається на внутрішньому ринку Росії. Тобто, так скажімо, удари чутливі, але не настільки, щоб зламати цю галузь і викликати великий дефіцит нафтопродуктів”, — сказав він.

Читайте також: Ціни на бензин у РФ б’ють рекорди: причини назвав експерт

Раніше голова міжфракційного об’єднання Верховної Ради України “За деколонізацію і демонтаж Російської імперії” Олег Дунда зазначив, що мережа нафтопроводів у РФ, які фактично наповнюють російський бюджет, є досить вразливими для ударів безпілотниками.

Прямий ефір