Тисячами обчислюється кількість “віджатого” окупантами житла у Бердянському районі — що робити власникам, сказав Дудукалов

Ілюстративне фото: hromadske.radio

Російські окупанти продовжують публікувати списки власності на вилучення чи, як називають загарбники, для “націоналізації” в окупованому Бердянському районі Запорізької області. В останньому списку — близько 40 одиниць нерухомого майна. Частина — у самому Бердянську. Це не лише житлові будинки. Загалом у районі кількість віджатого майна вже вимірюється тисячами. Про це сьогодні, 29 липня, розповів в ефірі телеканалу FREEДОМ заступник голови Бердянської районної ради Віктор Дудукалов.

Він пояснює, що за запущеною окупантами процедурою спочатку йде “інвентаризація” житла, якщо власник не з’являється, то окупанти переходять до етапу “націоналізації”. Водночас Дудукалов зазначив, що житло у багатьох випадках може бути захоплене до будь-якої “націоналізації”.

“З величезною ймовірністю це житло може бути фактично зайнятим, у цьому житлі вже можуть жити або окупаційні війська, або колаборанти. Але, як правило, тенденція така, що житло переважно передають приїжджим із Росії. Про випадки продажу я поки не знаю. Але ми розуміємо, що на сьогодні кількість житла, яке було “віджато” на окупованій території Бердянська, Бердянського району, можна обчислювати вже тисячами. Лише офіційних заяв до поліції було понад 1,5 тис. надані місцевими жителями. І зрозуміло, що дуже багато заяв ще не було написано з різних причин”, — каже заступник голови Бердянської районної ради.

Він закликає власників ретельно документувати випадки вилучення житла та звертатися до правоохоронців.

“Людині треба це документувати максимально, починаючи зі скриншотів усіх цих оголошень, закінчуючи свідченнями свідків, фотографіями тощо… Документувати та звертатися до правоохоронних органів. Тому що правоохоронні органи якраз і фіксують це безпосередньо для того, щоб у перспективі людина могла отримати якісь репарації, якусь компенсацію від країни-агресора. Я вірю, що рано чи пізно це відбуватиметься”, — сказав гість ефіру.

Дудукалов також зазначив, що для захисту себе та своєї власності людям, які залишаються на окупованих територіях, доводиться одержувати російські паспорти. Це краще, ніж опинитися “на підвалі”.

“Відсутність паспорта, відсутність якогось сприяння від людини завжди розцінюватиметься окупантами як екстремізм, тероризм, сприяння чи допомога Збройним силам України, “Азову”, яких вони дуже бояться. Тому якщо вимагають окупанти отримати паспорт для того, щоб проводити подальші “угоди”, реєструвати за собою нерухомість, рухоме майно, отримуйте. Мінреінтеграції, якщо я не помиляюся, свого часу так і говорило людям, що отриманий паспорт вже після такого часу є не свідченням про колаборацію, а вашим способом виживання”, — наголосив заступник голови Бердянської районної ради.

Читайте також: Російські окупанти під виглядом туристів заселяють на бази відпочинку Запорізької області військових — деталі від ОВА

Прямий ефір