Чому “Шахеди” не збили над Румунією — оцінка аналітика

Прапор Румунії. Фото: gettyimages.com

США не прагнуть ескалації конфлікту з Росією, а у випадку з румунською стороною слід враховувати також дієздатність систем протиповітряної оборони (ППО). Про це сьогодні, 25 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов, коментуючи перетин румунського кордону ударними безпілотниками типу Shahed (“Шахед”).

“Очевидно, спрацював факт, що в момент протидії цим цілям виникли певні політичні та кон’юнктурні питання, які могли вплинути на збивання”, — сказав він.

Аналітик зазначив, що позиція США щодо нейтралізації аеродинамічних та аеробалістичних цілей Росії, які летять з території України та входять до повітряного простору країн НАТО, однозначна.

“Ми не підемо на ескалацію напруги з Росією. Швидше за все, нам знову пояснять, що траєкторію польоту відстежували, як це було раніше з польською стороною, і вирішили не збивати з урахуванням поточної тактичної обстановки”, — наголосив Снєгирьов.

Крім того, на його думку, не слід виключати питання щодо дієздатності систем протиповітряної та протиракетної оборони з боку Румунії.

“Шахед” могли пропустити залежно від його траєкторії та висоти польоту. Це важливий момент. Тому, скажімо так, посипати голову попелом румунській стороні не варто”, — резюмував Дмитро Снєгирьов.

Читайте також: Три російські “Шахеди” залетіли на територію Румунії, — Повітряні сили ЗСУ

Нагадаємо, 25 липня румунські військові виявили уламки російських дронів-камікадзе Shahed-131/136, які під час нічної атаки Україною влетіли в повітряний простір Румунії, повідомляє телеканал Digi24.

Прямий ефір