Байден не йде в президенти США: хто буде кандидатом від демократів і як це позначиться на Україні — думки експертів

Джозеф Байден. Фото: president.gov.ua

Президент США Джо Байден заявив, що не балотуватиметься на наступний термін — він знявся з передвиборчих перегонів 21 липня. Він продовжить виконувати обов’язки до кінця терміну глави Білого дому. Про всі подробиці свого рішення Байден пообіцяв розповісти під час звернення до нації. Як свою заміну Байден запропонував віцепрезидента Камалу Гарріс.

Що відбувається в президентських перегонах у США?

Камала Гарріс заявила, що з вдячністю сприймає підтримку Джо Байдена і вже почала боротьбу за висунення.

“Я зроблю все, що в моїх силах для того, щоб об’єднати Демократичну партію і об’єднати нашу націю для того, щоб перемогти Дональда Трампа. Ми будемо боротися разом і переможемо разом, — написала Камала Гарріс у соцмережі Х.

Законодавці-демократи підтримали її. Як зазначає The Hill, щонайменше 7 демократів у сенаті висловили підтримку Гарріс.

Комітет із регламенту конвенції (з’їзду) Демократичної партії США збереться 24 липня, щоб визначити засади процедури з висунення нового кандидата на вибори президента країни. Наразі немає офіційних процедур щодо того, як це можна зробити перед з’їздом Демократичної партії, початок якого заплановано на 19 серпня.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на рішення американського колеги Джо Байдена вийти з президентських перегонів у США. Глава Української держави подякував Байдену за підтримку України в її боротьбі за свободу, повідомляє.

“Ми завжди будемо вдячні за лідерство президента Байдена. Він підтримав нашу країну в найдраматичніший момент в історії, допоміг нам запобігти путінській окупації нашої країни і продовжує підтримувати нас упродовж усієї цієї жахливої війни”, — зазначив президент України в соцмережі X.

Він додав, що нинішня ситуація в Україні та всій Європі не менш складна.

“І ми щиро сподіваємося, що подальше сильне лідерство Америки не дасть російському злу домогтися успіху чи результатів своєї агресії“, — наголосив Володимир Зеленський.

Підтримка України з боку США має зберігатися і залишатися двопартійною за будь-яких умов, вважає віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина.

“Незалежно від прізвищ кандидатів — це Демократична і Республіканська партії. Перший стрижень, на якому базується позиція президента України — це збереження сильної двопартійної підтримки. Це має зберігатися за будь-яких умов”, — сказала Стефанишина журналістам.

Як повідомлялося, між президентом України Володимиром Зеленським та кандидатом у президенти США Дональдом Трампом раніше відбулася телефонна розмова. За підсумками дзвінка американський політик написав у власній соціальній мережі, що високо оцінив спілкування, а також назвав фейком повідомлення про те, що його перемога на виборах може бути вигідна Росії.

Для України важливо зберігати двопартійну підтримку в США, вважають експерти.

Незалежно від того, який кандидат у президенти Сполучених Штатів переможе на виборах, американська політика щодо України не зміниться. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен на Аспенському форумі. Він нагадав, що Вашингтон зобов’язався протягом наступних 10 років допомагати розвивати захист України.

“Я думаю, що якщо люди подивляться на цю ситуацію, то побачать сильну двопартійну більшість в обох палатах Конгресу за підтримку України. Я вважаю, що ця підтримка зберігається. Будь-яка адміністрація, я думаю, буде брати це до уваги. І будь-яка адміністрація має поставити собі важкі запитання, якщо ми зупинимося, якщо ми дамо задній хід, якщо ми підведемо Україну, що зробить Путін? Тоді він дійсно посилить агресію і, можливо, отримає шанс на успіх. Поки що він зазнає невдачі”, — заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.

Коментарі експертів

Які шанси має стати кандидатом у президенти має Камала Гарріс? А які шанси в неї стати президентом США? Що чекає на Україну в разі перемоги Трампа на виборах? Як варто діяти офіційному Києву зараз? На ці та інші запитання в ефірі телеканалу FREEДОМ відповіли:

  • Михайло Подоляк, радник глави Офісу президента України;
  • Станіслав Желіховський, кандидат політичних наук, експерт-міжнародник;
  • Олеся Яхно, політологиня, кандидатка політичних наук;
  • Аббас Галлямов, політолог і політтехнолог.

МИХАЙЛО ПОДОЛЯК: Україні важливо підтримувати контакти з усіма ключовими фігурами в США

— Україні потрібно мати переговорні можливості з усіма впливовими гравцями, зокрема у внутрішній політиці ключового союзника — США. І тому, звісно, розмова між президентом України і кандидатом від Республіканської партії вкрай важлива.

Ще важливішою є особиста зустріч — неважливо, скільки цих зустрічей має бути для того, щоб ще раз глибоко занурити нашого партнера в розуміння природи цього конфлікту і розуміння того, що простого рішення не існує. З урахуванням того, які цілі ставить перед собою Російська Федерація.

Будь-яке заморожування конфлікту це, в принципі, продовження конфлікту. Він буде різного ступеня інтенсивності в різний час. Це буде тільки дестабілізувати і регіон, і Україну, і Східну Європу загалом, ну і демократичний табір тим більше. Тому що доведеться весь час іти на ті чи інші компроміси з тією ж Росією, навколо якої об’єднаються знову ж таки країни зі специфічною ідеологією, доведеться набагато більше грошей витрачати на глобальну рівновагу, на спільні безпекові програми тощо.

СТАНІСЛАВ ЖЕЛІХОВСЬКИЙ: Не можна стверджувати, що перемога Трампа негативно позначиться на Україні

— Заміна кандидата, тим більше чинного президента, на альтернативну фігуру — це стрес для будь-якої політичної сили, для будь-якої партії, яка хоче знову поборотися за головне крісло в країні. І тому тут потрібно дійсно все вибудувати так, щоб не постраждала підтримка самої політичної сили. Тому що для Демократичної партії, так само як і для Республіканської, важливо не тільки перемогти в президентських перегонах, але також і поборотися за Конгрес. І це дуже важливо з огляду на те, наскільки розвинена система стримування і противаг у Сполучених Штатах Америки.

Так, якщо переможе, наприклад, Дональд Трамп, то буде шанс його стримувати, якщо Демократична партія зможе мати більші позиції в законодавчому органі США.

Тому тут потрібно дуже філігранно лавірувати, щоб можна було піднести зміну кандидата так, щоб це було позитивно сприйнято як самою партією, так і серед американських громадян.

Камалла Харіс впізнавана скрізь у США, тим паче вона чинний віцепрезидент, але згідно з опитуваннями, вона не має суспільної підтримки. Є ризики, що вона програє Дональду Трампу вже в листопаді.

Я не кажу, що перемога Трампа негативно позначиться саме на Україні. Проте ми маємо розуміти, що зміна будь-якої адміністрації — це внесення змін у політику Білого дому. Тому потрібно заздалегідь до цього готуватися, що і робить зараз Українська держава.

Для нас важливо, щоб після виборів, хто б не став президентом Сполучених Штатів Америки, щоб ми могли ефективно співпрацювати далі, тому що загрози не зникають, російська агресія триває. Ризики для нашої державності також великі.

ОЛЕСЯ ЯХНО: Майбутнє Білого дому обговорюють не тільки в Україні, всі прораховують ризики

— Я думаю, що телефонна розмова Зеленського і Трампа — це взаємний процес. Але більше, напевно, ініціатором є Україна з огляду на те, що у Сполучених Штатах тривають вибори, і ми не знаємо, який буде результат.

Якою буде політика майбутньої адміністрації — ці ризики проговорюються не тільки Україною, а й ми знаємо, що вони закладені в обговореннях на багатьох майданчиках. Наприклад, зокрема й на саміті НАТО, йшлося про те, що треба прискорювати або переорієнтувати багато рішень. Як, наприклад, було створено новий центр у Вісбадені, який буде спілкуватися з майданчиком “Рамштайн”. Йдеться про те, що в майбутньому допомога Україні з-під контролю США може піти під контроль цієї нової групи. Це теж обговорюється.

Володимир Зеленський неодноразово говорив, що якщо у Трампа є план завершення війни, то треба його викладати. Навіщо тоді чекати? Цілком природно, що українська влада хоче комунікувати з представниками двох партій — республіканців і демократів, щоб розуміти плани і політику, і акценти, які можуть бути.

АББАС ГАЛЛЯМОВ: Демократам не обов’язково висувати “зіркового” кандидата

— Перемогти Камалу Гаррісон буде не легше, ніж Байдена. Хоча, звісно, вона не найкращий кандидат. Не факт, що рішення Байдена стане визначальним для інших лідерів Демпартії та спонсорів партії. Рішення ухвалюватиме з’їзд.

Раніше саме з’їзд Республіканської та Демократичної партій ухвалював рішення про те, хто буде кандидатом у президенти, хто буде кандидатом у віцепрезиденти. Потім поступово розвинувся інститут праймеріз, а з’їзд перетворився на просту формальність. Рішення про те, хто буде кандидатом, стали ухвалювати самі виборці. І зараз ситуація ламається, тому що праймеріз виграв Байден, але він іде.

Неможливо впевнено щось говорити, спираючись на стару соціологію. Потрібно проводити нову. Демократам потрібен кандидат із мінімальним антирейтингом. Тобто не обов’язково якийсь зірковий. А в ситуації дуже високого антирейтингу Трампа це буде змагання цих рейтингів. І той, у кого він виявиться меншим за нижню планку, той і виграє.

Читайте також: Зеленський припустився можливості припинення війни дипломатичним шляхом — що пропонує Київ (ВІДЕО)

Прямий ефір