РФ зможе воювати мотлохом, поки ЗСУ не створять серйозних проблем: ситуацію з бронетехнікою розібрав Матвєєв

Знищена російська техніка. Фото: Facebook/93 ОМБР

Російська армія зараз економить військову техніку, яку виготовляє “з нуля”. Виробництво невелике, наприклад, по танках Т-90 — максимум до 100 одиниць на рік, по БМП-3 — від 150 до 300 одиниць. Однак на фронт вирушає набагато менше. Про це розповів військовий експерт Ян Матвєєв, коментуючи в ефірі телеканалу FREEДОМ статтю The Economist про те, що у Росії закінчуються величезні запаси озброєнь радянських часів.

“Ми бачимо, як російська армія для своїх атак в основному використовує піхоту і різний буквально мотлох. Це танки Т-62, танки Т-54/55, різні бронемашини, бронетранспортери різних моделей, модифікацій, призначення. У них МТЛБ (багатоцільовий транспортер-тягач легкий броньований, — ред.) потихеньку закінчилися ті, що їх знімали зі складів. Тепер вони замість них використовують різні інші броньовані засоби. Крім цього, звичайно, в атаках застосовуються і неброньовані машини: китайські багі Desertcross, гольф-кари Шойгу, мотоцикли, які купуються приватно, буквально нещодавно солдатів на самокатах навіть бачили… Звичайно, російська армія дуже сильно економить”, — коментує гість ефіру.

Водночас він вважає, що воюючи так, як зараз, кидаючи піхоту, часто й пішки, на штурми, російська армія зможе воювати в режимі економії техніки досить довго.

“Упереміш використовуючи відвертий мотлох і вимагаючи від солдатів самих себе забезпечувати технікою, та використовуючи невелику кількість реально свіжої виробленої техніки, російська армія може воювати довго саме в таких умовах, як зараз. Якщо ЗСУ порушать перед російською армією серйозні завдання, створять проблеми: прорив на фронті, потужний наступ, який не можна закрити, просто приїхавши на байку, де знадобиться гарна артилерія, хороші танки у великій кількості, тоді, звісно, у російської армії розпочнуться проблеми. Але зараз у неї таких проблем немає”, — вважає Ян Матвєєв.

Читайте також: Бронетехніки у Росії залишилося максимум на рік — що далі, пояснив Дикий

Нагадаємо, за даними Генерального штабу Збройних сил України, з початку повномасштабного вторгнення в Україну російська армія втратила 8 257 танків та 15 917 бойових броньованих машин.

Прямий ефір