Заяви РФ про провокації на дамбах біля Києва і Канева — це один з актів примусу України до перемир’я, — Дикий

Євген Дикий. Фото: focus.ua

Заявами про можливе знищення Київської гідроелектростанції (ГЕС) і Канівського водосховища Кремль намагається викликати паніку серед українців, а також нав’язати наратив про мир за будь-яку ціну. Про це сьогодні, 14 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів екскомандир взводу батальйону “Айдар” Євген Дикий.

“Це примус до перемир’я. Зараз відбувається величезний тиск на всіх можливих фронтах, починаючи від того фронту, де росіяни зазнають величезних втрат, удару по “Охматдиту” — дитячій лікарні, і закінчуючи абсолютно смішними заявами представниці Міністерства закордонних справ (МЗС) РФ Марії Захарової про підрив двох дамб, які росіяни хотіли б знищити, але в них такої можливості немає”, — сказав він.

Україні абсолютно не вигідно влаштовувати будь-які провокації на дамбах у тилу, оскільки в цьому немає сенсу, наголошує Дикий.

“Дамби підривають, коли потрібно зробити водну перешкоду, щоб не пройшла ворожа бронетехніка. Ми це робили на Ірпені. Росіяни це зробили в незрівнянно більшому масштабі — Каховська ГЕС. Але в обох випадках ішлося про війну. Нам нема сенсу підривати дамби, які глибоко в тилу”, — пояснив він.

Армії РФ необхідно накопичити сили, тому вони так жадають перемир’я, упевнений експерт.

“На тлі цього всього приїжджає “дипломатичний кур’єр” Кремля прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і озвучує, що насправді Кремлю потрібно просто припинити стріляти. Тільки треба чітко розуміти, що припинити стріляти в такому випадку — це не про мир, а про перепочинок, який дуже потрібен російській армії, щоб накопичити сили. Це про короткий антракт у цій трагедії вбивств росіянами українців. Тобто вони не готові припинити нас вбивати, вони готові взяти в цьому паузу для того, щоб накопичити сили, попрацювати над помилками й після цього вбити нас більш ефективно”, — пояснив він.

Українське суспільство має розуміти, що будь-яке перемир’я з РФ обернеться великими жертвами серед українців надалі.

“Якщо ми зараз приймемо ці умови й просто припинимо стріляти, то загине набагато більше дітей. Так, вони загинуть на пару місяців пізніше, але їх загине більше. Тому єдине, що ми зараз можемо і повинні в цій ситуації робити — це реагувати на всі ці злочини саме здоровою злістю, люттю, чергами в армію, волонтерською роботою”, — сказав Дикий.

Читайте також: Заяви РФ про провокації на дамбах біля Києва та Канева — це тиск на Захід і залякування українців, — Попович

Прямий ефір