Росія навряд чи стане виконувати резолюцію Генасамблеї ООН щодо ЗАЕС — думка експерта

Російський окупант на ЗАЕС. Фото: gettyimages.com

Росія навряд чи виконає вимогу Генасамблеї ООН повернути Україні контроль над Запорізькою АЕС. Для Росії ЗАЕС — це ще один інструмент для міжнародного шантажу. Про це сьогодні, 13 липня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів голова Державної інспекції ядерного регулювання України (2017-2021 рр.) Григорій Плачков.

“Незважаючи на резолюцію Генасамблеї ООН, ситуація на Запорізькій АЕС залишається досить важкою. Якщо хтось сподівається на те, що після резолюції РФ візьме і завтра ж вийде із ЗАЕС, цього не станеться. Ситуація на станції не зміниться. Росія розуміє, що військовим шляхом станцію ніхто звільняти не буде. Тому для неї ЗАЕС — це ще один інструмент міжнародного шантажу”, — вважає експерт.

За його словами, у МАГАТЕ, яке досить активно співпрацює з РФ, також немає важелів впливу на країну-агресора.

“МАГАТЕ — це все-таки більше технічний орган, технічний регулятор і в нього немає політичних важелів для того, щоб натиснути на РФ. Міжнародна спільнота розуміє всі ризики, пов’язані із Запорізькою атомною електростанцією. А країна-агресор за весь час порушила стільки міжнародних угод і конвенцій, до яких добровільно сама ж долучилася, що проігнорувати ще одну резолюцію ООН, як і міжнародне право загалом, для неї не становитиме труднощів”, — констатував Плачков.

Він зазначив, що нині російські окупанти використовують Запорізьку АЕС як військову базу.

“З цієї станції йдуть обстріли українських міст — Нікополя, Марганця. І крім того, зараз ЗАЕС використовується російськими окупантами як склад зброї. Це дійсно повноцінна військова база. При цьому ЗАЕС уже давно несе загрозу не тільки Україні: на ній не проводяться планові ремонти, порушено весь технологічний процес виробництва. Об’єкт постійно обстрілюють. І навіть якщо станцію передадуть Україні, я думаю, її ще довго не можна буде використовувати за призначенням — для виробництва електроенергії”, — акцентував гість ефіру.

Він додав, що Росія використовує Запорізьку АЕС для міжнародного шантажу.

“І це не тільки ЗАЕС. Дивіться, щойно на фронті відбуваються якісь серйозні зрушення — Росія одразу ж починає шантажувати якоюсь техногенною катастрофою. Щойно партнери України роблять якийсь рішучий крок до допомоги Україні — РФ знову вдається до шантажу. А підрив Каховського водосховища свідчить про те, що для РФ вчинити злочин — у порядку речей. І ні про яку ядерну та радіаційну безпеку вони не думають. Просто РФ — це країна-терорист. І це потрібно враховувати”, — резюмував Григорій Плачков.

Читайте також: Генасамблея ООН вимагає від Росії вивести війська із ЗАЕС — що зараз відбувається на станції (ВІДЕО)

Нагадаємо, Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про безпеку ядерних об’єктів в Україні, включно з тимчасово окупованою Запорізькою АЕС. Резолюція вимагає від Росії “терміново вивести” своїх військових та інший несанкціонований персонал із Запорізької АЕС і “негайно повернути” станцію під повний контроль України.

Прямий ефір