Куди Росія продає крадене на окупованих територіях України зерно — розбір експерта

Ілюстративне фото: pixabay.com

Росія, яка вважає окуповані території України своїми, купує на них у місцевих аграріїв зерно і відправляє на експорт як і вирощене на полях самої федерації. Цю продукцію купують країни, що мають торговельні зв’язки з РФ. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав член правління громадської спілки “Всеукраїнська аграрна рада” Олександр Чумак.

За його словами, Росія продає зерно з окупованих територій, як своє, в Іран, Північну Корею, Китай, Індію.

“Це стандартні дії країни-окупанта на територіях, над якими вона отримала вже контроль”, — зазначив Чумак.

Він зауважив, що українські військові змогли припинити домінування Росії в Чорному морі, внаслідок чого Україна отримала можливість експорту своєї агропродукції.

“Євросоюз ввів загороджувальні мита на зерно з Росії. Це була одна з ініціатив Української аграрної ради. Це питання ми активно просували на європейських майданчиках, пояснюючи, що не можна блокувати зерно з України, але водночас вільно пропускати російське зерно. Вони нас почули, прислухалися, зараз це запрацювало”, — сказав експерт.

Чумак повідомив, що Росія має також значний обсяг клієнтів у країнах Африки та Азії.

“Я не думаю, що будуть проблеми зі збутом їхнього зерна. Єдиний варіант — це заблокувати Новоросійськ, який є найбільшим експортним портом, через який йдуть зернові. На даному етапі я бачу, що обрано політику, що атакувати цивільні об’єкти у вигляді суден із зерном недоцільно для нашої репутації. Це, напевно, правильні дії”, — висловив він думку.

Читайте також: Росія вивозить з окупованих територій України зерно і продає його за кордон — деталі (ВІДЕО)

Нагадаємо, з початку року окупанти організували з Маріуполя до Росії понад 15 рейсів з українським зерном з тимчасово окупованих територій України.

Прямий ефір