Росія вивозить з окупованих територій України зерно та продає його за кордон — деталі (ВІДЕО)

Ілюстрація: gettyimages.com

РФ продовжує вивозити зерно з тимчасово окупованих територій України. Від початку 2024 року тільки з Донецької області російські окупанти організували понад 15 рейсів з українським зерном до Росії з порту Маріуполя. Загалом вивезли понад 80 тонн зерна, повідомили в Центрі протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України, повідомляє FREEДОМ.

Російські компанії з початку 2024 року з тимчасово окупованих територій Херсонської області вивезли щонайменше 34 тис. тонн аграрної продукції та заробили понад 6 млн євро. Ще понад 80 тонн українського зерна вивезли з Донецької області.

“Зерно та іншу сільгосппродукцію з Херсонської області росіяни за сприяння місцевих колаборантів відправили в Азербайджан, Сирію, Туреччину та Іран. Відомо, що один із цих “експортерів” близький до Путіна. Ще раз нагадуємо, що такі дії окупантів є порушенням міжнародного права і за це доведеться відповідати перед законом”, — ідеться в повідомленні Центру національного спротиву.

Поки Росія викрадає українське зерно, Україна докладає максимальних зусиль, щоб експортувати свою агропродукцію чорноморським “коридором”. Посол США в Україні Бріджит Брінк назвала Україну надзвичайною, а її вантажі такими, що “годують світ і стимулюють українську економіку”.

“Надзвичайна Україна: попри постійні атаки з боку Росії, Україна відправила через чорноморський “гуманітарний коридор” понад 2 000 суден з більш ніж 56 млн тонн експорту”, — написала Брінк у соцмережі Х.

З моменту початку ініціативи Grain From Ukraine з осені 2022 року з України відправили понад 221 тис. тонн сільськогосподарської продукції в 10 країн Африки та Азії. Це допомогло забезпечити продовольчу безпеку для 8 млн осіб, заявив глава офісу президента України Андрій Єрмак. Тепер Україна планує розширити програму. Уже обговорюються можливі поставки в Гаїті, Чад, Камерун, Танзанію, Джибуті та інші країни.

“Чорне море є найважливішим маршрутом, на який, за оцінками, припадає понад чверть усієї торгівлі зерном. Необхідно зробити набагато більше для пом’якшення ризиків, зниження трансакційних витрат і забезпечення більшої стабільності на світових сільськогосподарських ринках. Тому в ООН наголосили на важливості стабілізації найважливіших торговельних шляхів для агропродукції”, — заявила заступниця генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло.

Постачання винищувачів F-16, яке, як очікується, відбудеться найближчим часом, дасть змогу припинити домінування Росії в небі над Чорним морем. Таку заяву зробив командувач ВМС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа. На його думку, F-16 за правильного озброєння зможуть відтіснити російські військові літаки, і тоді північно-західна частина Чорного моря, особливо “коридор” для цивільних кораблів, буде практично на 100% безпечною.

https://www.youtube.com/watch?v=NE9gwTq6RNc

Читайте також: Україна експортувала понад 220 тис. тонн зерна в рамках Grain from Ukraine, — Єрмак

Нагадаємо, Центр національного спротиву України повідомив, що черговий рейс із краденим українським зерном організували російські загарбники з порту тимчасово окупованого Маріуполя Донецької області.

Прямий ефір