Путін тримає талібів “на короткому повідку” — коментар Семиволоса

Таліби в Росії Фото: 24tv.ua

Росія б підтримувала контакти з “Талібаном”, навіть не перебуваючи в міжнародній ізоляції, але тоді б ці контакти проходили на іншому рівні. Москва намагалася б відігравати роль у стабілізації ситуації у регіоні. Зараз обставини диктують ту модальність, з якою Росія і взаємодіє з талібами. Москві цікавий Афганістан. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM сказав директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

“Сам Афганістан як територія становить інтерес для сусідніх країн і для Росії зокрема. Тому що, наскільки я знаю, розмови про експлуатацію природних багатств Афганістану ніколи не припинялися. До того ж до Афганістану тривалий час придивлявся і придивляється Китай. Для Китаю, наприклад, Афганістан дуже важливий з погляду транспортного зв’язку між Китаєм та Пакистаном. І мені здається, що Афганістан у цьому плані якраз важливий як для Пекіна, так і для Москви”, — зазначив він.

Семиволос наголошує, що, з одного боку, взаємодіючи з талібами, з іншого — залишаючи “Талібан” у статусі терористичної організації, Москва тримає його на короткому повідку.

“Це ж предмет торгів. Завжди можна тримати на короткому повідку, зокрема і талібів, щоб вони були поступлівішими. Зрозуміло, інтерес росіян здебільшого пов’язаний з безпекою Центральної Азії або зі спробами запобігти проникненню в цей регіон “Ісламської держави — Вілаят Хорасан”, про який ми вже чули і теракти якого досить часто трапляються в Росії. І оскільки “Талібан” є ворогом “Вілаята Хорасан”, а “Вілаят Хорасан”, відповідно, хоче захопити владу в Афганістані, і не тільки там, то виникає ситуативний союз між Росією та Афганістаном, який контролює “Талібан”, — пояснює директор Центру близькосхідних досліджень.

Водночас він зазначив, що взаємодія з талібами, безумовно, підвищує “увагу” до РФ з боку “Ісламської держави”, проте не є визначальним фактором для її терористичних акцій, зокрема тих, що мали місце в Дагестані та Москві.

“Вілаят Хорасан” і взагалі “Ісламська держава” офіційно оголосили війну Росії. І підтримувала б Росія талібів чи ні, сама політика Росії щодо мусульман у Російській Федерації чи, припустимо, підтримка режиму в Центральній Азії, який активно бореться проти ісламістів, цього достатньо для того, щоб ухвалити таке рішення. Або, припустимо, ситуація активної участі Росії у війні у Сирії. Але окрім цього, звичайно ж, цей фактор, підтримка “Талібану”, напевно, теж відіграє свою роль”, — додав Ігор Семиволос.

Читайте також: Росія дуже органічно вписується в середньовічну терористичну культуру: про партнерство РФ і талібів розповів Мережко

Прямий ефір