ЗСУ б’ють західною зброєю по РФ — сфери застосування та обмеження (ВІДЕО)

Робота HIMARS. Фото: zsu.gov.ua

США розширили сферу застосування свого озброєння по території Росії. Тепер Україна може використати його для ураження російських військових об’єктів не лише біля кордону з Харківською областю, а й у будь-яких прикордонних регіонах, звідки походить загроза для українських територій. Проте Збройним силам України (ЗСУ) все ще заборонено атакувати об’єкти на відстані понад 100 км від кордону, передає FREEДОМ.

Росія навесні 2024 року значно посилила обстріли української критичної інфраструктури. Це змусило західні країни активізувати підтримку Києва: 14 держав дозволили Україні бити поставленою ними зброєю по військових об’єктах у РФ. Спочатку Вашингтон обмежив застосування своєї зброї лише російськими регіонами, що прилягають до Харківської області. Проте 18 червня радник президента США з питань національної безпеки повідомив, що Україна може використовувати американську зброю на більших територіях.

“По-перше, ми дозволяємо українським силам атакувати російські війська, які використовують Росію як сховище у тих районах, де на полі бою вони атакують із Росії за допомогою артилерії та інших наземних боєприпасів. По-друге, ми ясно дали зрозуміти, і ми бачили це протягом останніх двох років з боку України, що вони [українці] можуть використовувати системи ППО, зокрема ті, що поставляються Сполученими Штатами, для знищення російських літаків у небі, навіть якщо ці російські літаки перебувають у російському повітряному просторі, збираючись обстріляти повітряний простір України”, — заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван в інтерв’ю PBS News.

США дозволили Україні бити з наданої партнерами зброї по місцях на російській території, куди прибувають війська для захоплення українських земель, пише видання The Washington Post з посиланням на американських чиновників.

ЗСУ вже як мінімум один раз вдарили по російській території. Це на початку червня підтвердили американські урядовці. За допомогою реактивної системи залпового вогню HIMARS Збройні сили України знищили щонайменше дві пускові установки та кілька допоміжних машин системи протиповітряної оборони С-300/С-400 у Білгородській області, повідомило видання Politico.

“Я вдячний усім партнерам, вдячний Америці за сильне рішення, яке допомогло нам стабілізувати ситуацію на кордоні Харківської області. Ми отримали можливість знищувати російські ракетні пускові установки поблизу кордону та скупчення російських окупантів. Такі рішення слід продовжувати”, — заявив президент України Володимир Зеленський.

Українське військове командування просить США зняти обмеження щодо використання далекобійних ракет ATACMS для ударів по російських військових об’єктах.

“Ми могли б атакувати командні пункти російської бригади та все північне угруповання, тому що вони розташовані за 100-150 км від лінії фронту. Звичайні боєприпаси не можуть до них долетіти. За допомогою ATACMS ми можемо багато зробити, щоб зруйнувати їхні командні центри”, — сказав командир артилерії в Харківській області в інтерв’ю Associated Press.

Наприкінці травня президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Захід має дозволити Україні нейтралізовувати військові об’єкти, з яких запускаються ракети, й переважно військові об’єкти, з яких завдаються удари по Україні. На його думку, таке рішення не провокує ескалацію військових дій, а лише дозволяє Україні краще захищати свою територію та відповідати на російські удари. Про право України на самооборону заявив і генеральний секретар НАТО.

“Самооборона — це не ескалація. Самооборона є фундаментальним правом. Це закріплено у Статуті ООН. Україна має право та обов’язок захищати свій народ, і ми маємо право допомагати Україні відстоювати її право на самооборону. Звісно, ​​Росії це не подобається. На кожному етапі цієї війни Росія скаржилася, погрожувала та брязкала зброєю. Путін хотів утримати союзників по НАТО від підтримки України”, — наголосив генсек Альянсу Єнс Столтенберг.

Поки що Сполучені Штати обмежили використання американської зброї для ударів по РФ. Силам оборони України заборонено атакувати об’єкти на відстані понад 100 км від кордону та бити по ключових російських аеродромах. Україна сповнена рішучості знищувати противника на його території, заявив Володимир Зеленський. Але потрібна така ж рішучість і від партнерів.

Читайте також: “Справа не в географії, а в здоровому глузді”: США розширюють можливості ЗСУ для ударів по військових об’єктах у Росії (ВІДЕО)

Раніше керівник військових програм Центру глобалістики “Стратегія ХХI” Павло Лакійчук в ефірі FREEДOM зазначив, що завдаючи майже щоденних ударів по об’єктах протиповітряної оборони ворога, Збройні сили України створюють “коридор” до важливих військових об’єктів Росії.

Читайте також: Україна може використовувати літаки F-16 для ударів по російській авіації навіть над територією РФ — коментар Саллівана

Прямий ефір