У ЄС погодили 14-й пакет санкцій — деталі документа (ВІДЕО)

Ілюстрація: mind.ua

Посли країн Європейського Союзу погодили 14-й пакет санкцій щодо Росії. Про це повідомляє пресслужба представництва Бельгії в ЄС. Дипломати 27 країн обговорювали новий пакет обмежень понад місяць. Санкції, серед іншого, передбачають заборону на перевалку російського скрапленого газу, повідомляє FREEДОМ.

Уперше у санкційному пакеті передбачено заходи проти багатомільярдних угод із російським скрапленим природним газом (СПГ). Повна заборона імпорту СПГ не передбачена, як це було раніше з вугіллям і морською нафтою з Росії. Натомість компаніям ЄС буде дозволено купувати російський СПГ, але заборонено реекспортувати його в інші країни. Санкції також націлені на три найбільші СПГ-проєкти, які ще не працюють: Арктик СПГ-2, Усть-Луга і Мурманськ.

“Газ і нафта — це те, що формує бюджет Росії й ми бачимо, як поетапно газову галузь відключають від нормальної роботи й нормального надання російському бюджету необхідних йому ресурсів. Я нагадаю, що в газовій сфері, у відносинах ЄС і Росії, все ще тривають постачання трубопровідного газу в Європу, але ці постачання будуть здійснюватися до кінця 2024 року. Далі контракт на транзит закінчується і вже було заявлено Україною, що ми не будемо продовжувати цей договір”, — пояснив головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус.

Основна мета чергових обмежувальних заходів — унеможливити обхід уже чинних санкцій, оскільки Росія продовжує отримувати західні технології для виробництва озброєнь. Також обмеження поширюються на експорт гелію та доступ до деяких технологій подвійного призначення. Загалом новий пакет санкції вдарить насамперед по курсу рубля, що ще більше спустошить кишені росіян, вважають експерти.

“З імпортом почнуться проблеми. Ті компанії, які постачають товари, вони будуть визначатися з тим, якою валютою торгувати. Росія хотіла товари купувати в рублях, але зараз явно не підуть їй назустріч через те, що буде розмитий курс і буде ситуація, яка була характерна для перших тижнів повномасштабного вторгнення, коли ціни змінювалися щотижня”, — додав Ус.

14-й пакет санкцій спрямований і проти тіньового флоту Росії, який Кремль використовує, щоб обійти ціновий ліміт на нафту, що транспортується морським шляхом. Тіньовий флот — це танкери, які не належать, не управляються і не застраховані організаціями та компаніями, що входять до коаліції країн G7 (“Великої сімки”) і ЄС. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що пакет ще більше позбавить Росію доступу до ключових технологій.

“Я вітаю угоду щодо нашого 14-го пакету санкцій проти Росії. Цей жорсткий пакет ще більше позбавить Росію доступу до ключових технологій, позбавить Росію подальших доходів від енергетики, боротиметься з тіньовим флотом Путіна та мережею тіньових банків за кордоном”, — заявила дер Ляєн.

До санкційного списку потрапили 20 фізичних і 22 юридичні особи. Серед них — співачка Поліна Гагаріна, засновник “Російської мідної компанії” Ігор Алтушкін, колишній співробітник адміністрації президента Володимира Путіна, генеральний директор АНО “Інститут розвитку інтернету” Олексій Гореславський і колишній президент компанії “Балтика” Таймураз Боллоєв. Новий пакет ухвалять, імовірно, під час саміту ЄС у Брюсселі 27-28 червня або перед ним.

https://www.youtube.com/watch?v=LS9JjAWrBgI&ab_channel=FREE%D0%94OM.LIVE

Читайте також: Поетапно газову галузь РФ відключають від нормальної роботи, — Ус про 14-й пакет санкцій ЄС

Прямий ефір