Окупанти стягують сили на півночі Харківщини — можливі цілі назвав аналітик

Харківський напрямок. Графіка deepstatemap.live

Донецький напрямок для російських окупантів залишається пріоритетним, оскільки завдання виходу до адміністративного кордону області командування ЗС РФ не скасовувало. Про це сказав військовий аналітик, співробітник СБУ (2004-2015 рр.) Іван Ступак в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 19 червня.

“Донецький напрямок для російських окупантів перспективний, залишається в пріоритеті. Вихід на [адміністративні] кордони Донецької області ніхто серед командування ЗС РФ не скасовував. Усі маленькі села, селища, які щодня перераховують у зведеннях із фронту, наприклад, Новомайорське, Новобогданівка — це всього лише маленькі точки на шляху до захоплення Донецької області Російською Федерацією. Очевидно, що є в окупантів і подальші плани, але поки що їхня ідея фікс — вийти на кордони Донецької області”, — сказав Ступак.

Відомо, що на кордоні РФ із Харківською областю загарбники зосередили близько 45 тис. особового складу. Зараз, за словами Ступака, ЗС РФ перекидають туди підрозділи з інших напрямків, зокрема з півдня.

“Дійсно фіксується переміщення російських військ з півдня, наприклад, з окупованого Бердянська. Ще тижні три тому були повідомлення про те, що забирають техніку, людей і залишають, скажімо так, необхідний мінімум для підтримки обороноздатності. За рахунок того, що там величезна кількість мінних полів, різних фортифікаційних споруд, РФ може почуватися більш-менш спокійно, навіть з обмеженою кількістю військ”, — зазначив аналітик.

Крім того, каже він, повідомлялося, що росіяни з-під Урожайного Донецької області забирають людей, забирають техніку з Краматорського напряму і теж переміщують у РФ, ближче до півночі Харківської області.

На думку Ступака, є три можливі варіанти того, як далі діятимуть російські загарбники.

“Перший — допомогти російським військам, які вже зав’язли в Харківській області. Відкрити третій напрямок у Харківській області — теж варіант. Можливо, окупанти можуть спробувати відкрити ще один напрямок — у Сумській області. Тобто в теорії все це дійсно може бути. Українські розвідники продовжують за цим спостерігати, як і вище військове командування”, — резюмував гість ефіру. 

Читайте також: ЗСУ не дають росіянам можливості продовжувати штурми в Харківській області — подробиці (ВІДЕО)

Раніше в Інституті вивчення війни (ISW) повідомляли, що контратаки ЗСУ змушують російських окупантів перекидати сили з Донецького напрямку на Харківський. Згідно з даними аналітиків, армія РФ передислокувала в район Липців частини 155-ї окремої морської піхотної бригади та 18-ї мотострілецької дивізії. Ними хочуть замінити підрозділи, які втратили боєздатність. Також російські загарбники стягують у район Вовчанська додаткові військові частини 138-ї окремої мотострілецької бригади.

Читайте також: На Харківському напрямку російські окупанти маскуються та риють нори — розбір військового експерта

Прямий ефір