На саміті НАТО у Вашингтоні можуть представити нового генсека Альянсу, — Джердж

Єнс Столтенберг. Фото: president.gov.ua

Цього року Єнс Столтенберг залишає посаду генсека НАТО. На Вашингтонському саміті Альянсу можуть представити нового керівника. Про це сьогодні, 14 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав голова Громадської ліги “Україна — НАТО” Сергій Джердж.

“Думаю, що на Вашингтонському саміті буде оголошено нового генерального секретаря НАТО, який приблизно у вересні-жовтні приступить до роботи. У Єнса Столтенберга залишаються останні місяці його роботи. Він хоче залишити посаду генсека НАТО в такому стані речей, коли є гарантована допомога для України. Столтенберг усе для цього зробив, зокрема прилітав у Будапешт і переконав Орбана не блокувати спільні рішення. Тому можна сказати спасибі цьому видатному норвезькому дипломату і політику”, — зазначив Джердж.

Він припускає, що новим генсеком Альянсу стане прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

“Він гідний кандидат, європейський лідер, який далі за всіх заїхав на схід України — був у Харкові. Більшість приїжджає до Києва. Це теж великий героїзм. Президент США Байден ходив вулицями Києва, на які падають російські ракети і бомби, а багато хто обмежується Ужгородом. Або приїжджають до кордону України, але з того боку, із західного, для зустрічі з нашими керівниками. У будь-якому разі ми вдячні союзникам за таку підтримку, за діалог. Але Марк Рютте — це особливий випадок. Мені здається, що його кандидатуру підтримають”, — поділився думкою Джердж. 

Читайте також: Що передбачає ініціатива НАТО з координації військової допомоги для ЗСУ, пояснив Джердж

Як повідомлялося раніше, на полях Ukraine Recovery Conference 2024 у Берліні президент України Володимир Зеленський провів зустріч із прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

Прямий ефір