F-16 і Mirage допоможуть Україні протистояти російській агресії — подробиці (ВІДЕО)

Mirage 2000-5. Фото: defense.gouv.fr

Нідерланди можуть передати Україні перші F-16 влітку. Спочатку країна отримає винищувачі від Данії, а потім від Нідерландів, повідомила міністерка оборони Кайса Оллонгрен. Чотири держави підтвердили, що готові надати Києву свої F-16. Тим часом президент Франції анонсував передачу Україні винищувачів Mirage 2000-5 (“Міраж”), повідомляє FREEДОМ.

Нідерланди передадуть Україні перші винищувачі F-16 влітку 2024 року, одразу після того, як поставки літаків почне Данія, пообіцяла міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

“Я очікую, що вже з літа цього року перші F-16 будуть доставлені в Україну, і відтоді постачання цих бойових літаків буде поставлено “на потік”… Бойове використання покаже їхню ефективність. Вони суттєво зміцнять Повітряні сили, і в якийсь момент це може призвести до вашої переваги в повітрі. Але це не може статися одразу, щойно ви отримаєте перші F-16. Тому, якщо хтось очікує негайного ефекту, то я раджу ставитися більш реалістично”, — сказала вона в інтерв’ю “Європейській правді”.

F-16 ще не гарантують переваги в повітрі, пояснює начальник авіації Командування Повітряних Сил ЗСУ Сергій Голубцов. Це — комплексне завдання, що включає засоби радіоелектронної боротьби та літаки дальнього радіолокаційного виявлення, такі, як Україні зобов’язалася передати Швеція. Більша частина винищувачів базуватиметься в Україні, а частина — за кордоном, повідомили в Повітряних силах України.

“Є кілька літаків, які зберігатимуться на безпечних авіабазах, не в Україні, для того, щоб вони тут не були мішенями. І це буде наш резерв на випадок необхідності заміни несправних літаків під час проведення регламентних робіт. Тобто для того, щоб ми могли постійно мати в операційному складі певну кількість літаків, яка відповідатиме кількості пілотів, які в нас будуть. Буде більше пілотів — буде більше літаків в Україні”, — Сергій Голубцов інтерв’ю “Радіо Свобода”.

Франція передасть Україні винищувачі Mirage 2000-5. Точну їхню кількість поки що не повідомляють. Пріоритетом, за словами президента Франції Еммануеля Макрона, є підготовка пілотів і механіків. Розпочнеться вона найближчим часом у Франції, займе кілька місяців, після чого ЗСУ отримають літаки. Макрон зазначив, що Київ отримає право використовувати Mirage для ударів по об’єктах на території Росії. Ці літаки здатні застосовувати крилаті ракети SCALP-EG, які Франція вже відправила в Україну, а також “розумні” авіабомби AASM Hammer.

“На сьогоднішній день носіями цих ракет є ще радянські літаки Су-24, але, звичайно, використання з такої модифікованої радянської платформи цих ракет накладає певні обмеження. Тобто, ракета має бути запрограмована ще на землі, і, в принципі, після того, як літак здійнявся в повітря, пілот уже не може ані скасувати запуск, ані змінити задані цілі, на відміну від Mirage 2000-5, в якого є такі функції”, — пояснив експерт з питання розвитку авіаційного ринку Богдан Долінце.

За словами експертів, Mirage 2000-5, як і всі сучасні винищувачі, може ефективно виконувати поставлені бойові завдання. Це можуть бути й повітряні, і наземні удари. Живучість у Mirage досить висока: невеликі розміри роблять його складнішою мішенню.

“Збільшення кількості Mirage дасть змогу збільшити кількість пускових установок для використання ракет Storm Shadow. Як правило, з відомостей ворога кількість ракет такого типу, які одночасно запускалися, не перевищувала 12-20 штук. Поява Mirage у великій кількості дозволить перейти від запуску від двох десятків ракет до одноразового пуску до 45-50 ракет. Це робить складним перехоплення таких ракет”, — розповів Богдан Долінце.

Видання Infobae повідомляє, що Аргентина також активно обговорює з Францією передачу Україні французьких літаків-штурмовиків Super Etendard. Наразі вони перебувають у неробочому стані через ембарго, запроваджене Великою Британією. Йдеться про відправку п’яти таких бойових літаків. Передбачається, що Франція відремонтує їх і передасть Україні.

Читайте також: Французькі військові пенсіонери могли б налагодити ремонт “Міражів” в Україні — думка

Нагадаємо, Франція передасть Україні п’ять винищувачів Mirage 2000-5.

Прямий ефір