Варіанти використання заморожених активів Росії на підтримку України обговорять на саміті G7 — деталі від експерта

Ілюстративне фото: Facebook

На майбутньому саміті “Великої сімки” (G7) в італійському Фазано одним із ключових питань буде обговорення механізмів використання заморожених російських активів для підтримки України. Про це сьогодні, 12 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов.

“Найважливіше питання для України — можливість і механізми використання заморожених російських активів для забезпечення безпеки і відновлення України”, — сказав він.

Експерт зазначив, що одним зі способів використання російських активів може стати випуск облігацій США для України на суму 50 млрд доларів.

“Цікавий механізм випустити “бонди”: взяти в борг 50 млрд доларів під заставу відсотка від активів. Київ міг би отримати ці гроші кількома траншами досить швидко. Зі свого боку відсотки віддавали б за рахунок відсотків від заморожених активів, тому що саме тіло заморожених активів оціночно [становить] 300 млрд доларів”, — пояснив він.

При цьому наразі відсутні юридичні механізми для використання цих коштів як допомоги Україні. Попов нагадав, що спочатку передбачалося, що Києву передаватимуть щорічно відсотки від активів у межах до 3 млрд доларів.

“Американська ідея, звичайно, більш приваблива, але там є нюанси. Вони вважають, що для того, щоб затвердити такий механізм, Євросоюз, на території якого розташована основна маса заморожених активів, має ухвалити рішення щодо безстрокових санкцій; їх пропонують подовжувати на пів року кожні шість місяців”, — каже він.

Експерт наголосив, що саме питання безпосередньої роботи із замороженими російськими активами обговорюватимуть на майбутньому саміті в Італії.

“Політичне рішення допомагати Україні за рахунок відсотків від активів є, а механізми, як зробити допомогу найефективнішою, обговорюватимуть на зустрічі “Великої сімки”. І важливо, що Володимир Зеленський особисто буде присутнім [на саміті] і зможе взяти участь у дискусіях із важливих для України питань”, — резюмував Ігор Попов.

Читайте також: Зеленський і Байден проведуть зустріч на полях саміту G7

Нагадаємо, 13-15 червня в Італії відбудеться щорічний саміт “Великої сімки” (G7). Зустріч відбудеться в місті Фазано в Апулії на півдні Італії, в готелі “Борго Егназія”.

Прямий ефір