Україні на вступ до ЄС може знадобитися до 10 років, — Загородній

Прапори ЄС та України. Фото: gettyimages.com

Україні для вступу до Європейського Союзу може знадобитися від 7 до 10 років. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політтехнолог Тарас Загородній.

“Щодо вступу до ЄС ми маємо розуміти, що тут можуть бути великі нюанси, пов’язані з тим, що інтеграція такої величезної країни за мірками ЄС — Україна найбільша все-таки країна в Європі та не найостанніша за населенням — вимагає величезного фінансового напруження з боку того ж ЄС. Там є дуже багато країн, які не хочуть вступу України до ЄС теж з економічних причин, тому що ми є конкурентами в економіці, за інвестиції та за багато іншого”, — сказав він.

Загородній зазначив, що, наприклад, Україна й Польща є економічними конкурентами.

“Перші, хто постраждає від зближення тільки України з ЄС, — це невеликі країни, які є нашими сусідами. Це Угорщина, Словаччина, Румунія постраждає, тому що вигідніше буде все-таки в Україну вкладати гроші, заводи будувати та все інше. Польща теж страждатиме від цього, вони це розуміють. Але з суто військового погляду, звісно, вони розуміють, що з Україною потрібно дружити, тут потрібно вибудовувати свої відносини далі”, — вважає політтехнолог.

Він наголосив, що в України примітивний тип економіки, яка побудована на експорті сировини, що також впливає на вступ до ЄС.

“З таким сільським господарством у ЄС не візьмуть. Або ми влаштовуємо сільське господарство за тим типом, як воно побудоване в ЄС, тобто на базі фермерських господарств насамперед, й трансформуємо наші агрохолдинги все-таки в бік промисловості, або ми довго будемо тупцювати перед ЄС… Тому я б не розраховував менше ніж на 7-10 років вступу до ЄС, тому що, знову ж таки, це пов’язано ще з великою політикою”, — сказав Загородній.

На його думку, вступ України до Європейського Союзу різко змінює баланс сил у Європі, оскільки Франція та Німеччина втрачатимуть контрольний пакет управління ЄС.

“Центр ваги якраз перейде ось у такий східний блок, основу якого становитиме якраз Україна та Польща, яка стане центром тяжіння фактично такого неформального окремого Євросоюзу, що пов’язуватиме економічно між собою Україну, Польщу, Румунію, ті самі країни Балтії, Скандинавію і так далі. Це нові торговельні шляхи, це нові взаємодії в межах тієї ж сфери безпеки тощо”, — сказав політтехнолог.

Він зазначив, що Україні головне — отримати доступ на ринки, щоб мати можливості для підняття своєї економіки.

Читайте також: З Україною ЄС стане глобальним гравцем, на якого зважатиме весь світ — думка

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна виконала сім рекомендацій Єврокомісії, що є підставою для ухвалення Радою ЄС рамки на переговори про членство України в ЄС. 

Прямий ефір