США зняли десятирічну заборону на використання “Азовом” американського озброєння, — ЗМІ

Ілюстративне фото: point.md

Адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена зняла заборону на використання американської зброї бригадою “Азов”, що входить до складу Національної гвардії України. Про це з посиланням на Держдепартамент США повідомляє The Washington Post, інформує FREEДОМ.

Заборона була встановлена близько 10 років тому, оскільки в США вважали, що деякі із засновників “Азова” дотримуються нібито расистських, ксенофобських та ультранаціоналістичних поглядів, а представники ООН з прав людини звинуватили підрозділ у гуманітарних порушеннях. Тепер у Держдепартаменті повідомили, що “Азов” пройшов перевірку щодо “Закону Ліхі”, яким забороняється надання військової допомоги США іноземним підрозділам, які вчинили серйозні порушення прав людини, та констатував, що жодних доказів порушень з боку бригади “Азов” немає.

“Тепер ця бригада, <…> включена до складу Національної гвардії України у 2015 році, матиме доступ до тієї ж військової допомоги США, що будь-який інший підрозділ. Зміна політики була розкрита, коли Київ розпочинає літній сезон бойових дій та стикається з російськими військовими, які посилили тиск на об’єкти на сході України та енергетичну інфраструктуру країни”, — пише The Washington Post.

Видання зазначає, що представник Держдепартаменту відмовився повідомити, коли саме було знято заборону та чи отримав “Азов” американське озброєння.

The Washington Post також пише, що зняття заборони було головним пріоритетом для українських чиновників, які кажуть, що бригада могла б бути більш ефективною при обороні “Азовсталі” у 2022 році, якби вона мала доступ до американського обладнання. Також наголошується, що “азовцям” було заборонено відвідувати тренування, організовані військовими США.

Читайте також: Географія ударів по Росії має розширюватися: основні аргументи (ВІДЕО)

Прямий ефір