Вибивання систем ППО в Криму знижує навантаження на певні ділянки фронту, — Братчук

Сергій Братчук. Скріншот: uatv.ua

Останнім часом Росія використовує засоби протиповітряної оборони (ППО), розміщені на території тимчасово окупованого Криму, не для завдання ударів по Україні, а для збиття цілей, які атакують військові об’єкти на півострові. Зменшення кількості систем ППО дає змогу знизити інтенсивність обстрілів балістикою на деяких ділянках фронту, проте ситуація на півдні України залишається складною. Про це сьогодні, 9 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав речник Української добровольчої армії “Південь” Сергій Братчук.

“Вибивання систем ППО на території тимчасово окупованого Криму, природно, знижує навантаження, зокрема на певні ділянки фронту. Досить-таки умовно, але, з усім тим, адже війна складається з декількох елементів, як мінімум”, — висловив він думку.

Братчук розповів про ситуацію на фронті на різних напрямках південних регіонів України.

“Дуже багато питань щодо Роботиного. На сьогодні колишній населений пункт Роботине — це “сіра зона”. Як мінімум половину цієї “сірої зони” контролюють Збройні сили України. Це не означає, що наші бійці перебувають під постійним вогневим ударом ворога, сидять там в окопах, у цій “сірій зоні”, ні. Так, є певні рубежі, ворог завдає ударів, але, ця “сіра зона” існує, ворог не просунувся. Якісь, можливо, тактичні метри він проходить, але переважно перебуває на південних околицях цієї “сірої зони”, — розповів речник.

За його словами, на лівому березі Дніпра в Херсонській області ситуація схожа.

“З осені минулого року на лівому березі є плацдарми українських Збройних сил, які теж укріплені кров’ю наших морпіхів. Вони мужністю і героїзмом стримують великі сили ворога на лівому березі та не дають можливості ворогу посилити обстріли, наприклад, того ж Херсона чи інших громад, які знаходяться на правому березі Дніпра”, — зауважив Братчук.

Він додав, що ситуація на фронті динамічна й у будь-який момент може кардинально змінюватися.

Читайте також: Частину південного угруповання РФ перекинуто під Куп’янськ — аналіз фронту від Романенка

Нагадаємо, військовий оглядач Денис Попович висловив думку, що спроба Росії відкрити новий фронт у Харківській області вже виглядає провальною. Силам оборони України вдалося стабілізувати ситуацію. Одна з головних причин провалу окупантів — їхній передчасний початок наступальних операцій на цьому напрямку.

Прямий ефір