Україна та Іспанія підписали угоду про гарантії безпеки (ВІДЕО)

Володимир Зеленський та Педро Санчес. Фото: president.gov.ua

Сьогодні, 27 травня, у Мадриді президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес підписали двосторонню Угоду про співробітництво у сфері безпеки. Про це повідомляє FREEДОМ із посиланням на пресслужбу голови держави.

Документ закріплює зобов’язання Іспанії підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно для відновлення її територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів 1991 року. 

Фіксується готовність країни продовжувати надавати всебічну підтримку протягом усього 10-річного терміну дії угоди, а цього року Мадрид надасть Києву 1 млрд євро військової допомоги.

“Іспанія підтримує Ініціативу майбутніх Сил оборони України та приєдналася до кількох коаліцій спроможностей у межах Контактної групи з питань оборони України. Це “Інтегрована протиповітряна та протиракетна оборона”, “Артилерія”, “Бронетехніка”, “Морська безпека”, “Інформаційні технології” та “Розмінування”, які посилять Україну та покращать її оперативну сумісність із НАТО”, — йдеться у повідомленні.

Іспанія й надалі підтримуватиме розвиток української армії, надаватиме сучасне військове обладнання в різних сферах, підтримуватиме медичну підготовку та протезування військових, посилить морську безпеку України. 

Двостороннє безпекове співробітництво поглиблюватиметься у сферах розвідки, боротьби з організованою злочинністю та в оборонній промисловості, зокрема шляхом вивчення можливостей спільного виробництва та визначення можливих джерел фінансування, необхідних для розвитку оборонно-промислової бази України.

Крім цього, в угоді йдеться про гуманітарну допомогу, економічне відновлення та відбудову, підтримку українських реформ на шляху до членства в Європейському Союзі та Північноатлантичному альянсі (НАТО). 

“Окремі блоки документа присвячені питанням підтримки Української формули миру, посиленню санкцій проти РФ, упровадженню механізму відшкодування збитків та притягненню агресора до відповідальності”, — повідомили у пресслужбі.

Зазначимо, що Іспанія стала десятою країною, з якою Україна уклала двосторонню безпекову угоду на виконання положень Спільної декларації, ухваленої Україною та членами “Великої сімки” (G7) у Вільнюсі 12 липня 2023 року. 

Загалом до Спільної декларації вже приєдналися 32 держави. 

До цього Україна підписала двосторонні угоди з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією та Латвією.

Читайте також: Архітектура безпеки до вступу в НАТО: чим важливі угоди про гарантії безпеки для України (ВІДЕО)

Прямий ефір