10 км — найглибша точка просування росіян: ситуацію на Харківщині прокоментував Зеленський

Володимир Зеленський. Фото: Офіс президента України

Сили оборони України стабілізували лінію зіткнення з російськими окупаційними військами в Харківській області там, де вони зараз перебувають. Про це напередодні повідомив президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з журналістами в Києві, передає FREEДОМ.

За його словами, з приводу ситуації на Харківщині відбулися предметні зустрічі з головнокомандувачем Збройних сил України Олександром Сирським, командувачем Об’єднаних сил ЗСУ Юрієм Содолем, комадувачем оперативно-тактичного угрупування військ “Харків” Михайлом Драпатим, очільником Державної прикордонної служби Віталієм Дейнекой, Нацполіцією.

“На сьогодні наші Сили оборони стабілізували росіян там, де вони зараз перебувають. Найглибша точка їхнього просування — 10 кілометрів. На напрямках деяких бригад у ворога немає зовсім просування, і не було. А у нас є дуже потужні бригади, я їм вдячний. Зараз ми посилили кілька напрямків окремими батальйонами — тим, що можна було забрати десь з резерву і з деяких напрямків”, — сказав президент.

Він зазначив, що перетин росіянами кордону в Харківській області обумовлений нестачею систем протиповітряної оборони, адже ворог із відстані діє й авіабомбами, й артилерією. Зеленський наголосив, що пауза у вісім місяців в ухваленні рішень щодо допомоги України партнерами далася взнаки.

Разом із тим глава держави зауважив, що ворог на Харківщині був зупинений до першої лінії оборони.

“До бетонної лінії оборони ніхто не дійшов. Це маячня, що там говорять: ворог дійшов до першої лінії. Перша лінія — це не кордон, там неможливо будувати, тому що через відповідну зброю, якою працювали росіяни, наші люди гинули. Вони приблизно там зараз і перебувають. Це і є перша лінія, лінія, яку побудували на війні, під постійним вогнем, наші військові. Першу та другу лінію будують військові, а третя лінія побудована місцевими владами. Вона найпотужніша — не тому, що вони краще за військових, а просто тому, що вона далі від зброї, від снарядів, від обстрілів”, — пояснив Зеленський.

За словами Володимира Зеленського, цілі ворога на напрямку зрозумілі.

“Вовчанськ — їхня ціль, зрозуміло.  Крім того, що вони хочуть відповідну зону 10 кілометрів, вони хочуть завжди розвивати успіх, якщо він є. Але головне на сьогодні — нашими Силами оборони ситуація стабілізована”, — наголосив президент.

Читайте також: 76 бойових зіткнень, запеклі бої тривають по всій лінії фронту — карта війни за 16 травня (ВІДЕО)

Прямий ефір