Точаться бої у прикордонні — огляд ситуації на Харківщині (ВІДЕО)

Наслідки обстрілів Харківської області. Фото: twitter.com/NPU_GOV_UA

Російські війська посилили обстріли на півночі Харківської області. Насамперед під вогнем опинився Вовчанськ, який розташований менш ніж за 10 км від кордону з Росією. Нині там триває евакуація. Військові підтверджують, що росіяни намагаються прорвати оборону Збройних сил України, але атаки вдається відбивати, повідомляє FREEДОМ.

У ніч на п’ятницю, 10 травня, Росія розпочала наступ на Харківському напрямку. Президент України Володимир Зеленський заявив, що ЗСУ були готові до атак і зустріли росіян військами, бригадами та артилерією.

“Важливо, що вони можуть збільшувати та підтягувати ще сили на цьому напрямку. І це факт. Але наші військові, військове командування знали про це та розраховували свої сили для того, щоб зустріти вогнем супротивника. Наразі триває жорстока битва на цьому напрямку”, — коментував глава Української держави напередодні.

Внаслідок російських обстрілів Харкова постраждали 11-річна дитина та 72-річна жінка. Після ракетних ударів пошкоджено 12 приватних будинків. Рятувальники ліквідували загоряння та евакуювали мешканців. Російські окупанти посилили обстріли на північному напрямку. Зокрема, завдають ударів по місту Вовчанськ. Усю ніч тривали удари керованими авіаційними бомбами (КАБами), обстріли з реактивних систем залпового вогню та артилерії.

“Спробу прориву з боку російських ворожих сил було ліквідовано. Противник посилює вогневий вплив та застосовує весь спектр артилерії та точкові авіаудари. Також Сили оборони та державна Прикордонна служба у складі Сил оборони ведуть бої у районі Вовчанська на півночі Харківської області. Атаки були відбиті, продовжуються бої різної інтенсивності”, — повідомив речник оперативно-стратегічного угрупування військ “Хортиця”, підполковник Назар Волошин.

Протягом доби на Вовчанському напрямку противник завдавав авіаударів із застосуванням керованих авіаційних бомб. Про це повідомляє Міноборони України. У відомстві розповіли про безрезультатну спробу прориву російських диверсантів у Харківській області.

“Приблизно о 5-й ранку [10 травня] відбулася спроба прориву противником нашої лінії оборони під прикриттям бронетехніки. Станом на цей час ці атаки відбиті, продовжуються бої різної інтенсивності. Для посилення оборони на цю ділянку фронту направлено резервні підрозділи. Сили оборони України продовжують стримувати атаки противника”, — повідомило Міноборони у Facebook.

Експерти вважають, що російська армія намагається промацати слабкі місця ЗСУ. Для цього проводить розвідку боєм, відправляючи до українського запілля російські диверсійно-розвідувальні групи (ДРГ). Але їм не вдалось прорвати українську лінію оборони.

“Збройні сили України впевнено утримують позиції: не втрачено жодного метра. Угруповання противника не загрожує Харкову, сил росіянам вистачає тільки для провокацій на північному напрямку. Усі органи влади працюють, перебувають на місцях та виконують свої обов’язки. Закликаємо цивільне населення прикордонних населених пунктів бути в укриттях, адже для ворога немає різниці: завдавати ударів по військовій інфраструктурі або цивільних беззбройних людях”, — підкреслив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов у Telegram.

У Центрі протидії дезінформації при РНБО вважають, що росіяни не мають сил для масштабного наступу на Харків. Хоча збільшення чисельності військ РФ на цьому напрямку явно спостерігається.

“Наше військове керівництво говорило про те, що до кінця травня — початку червня вони можуть посилити свої наступальні дії. Саме на цей час вони зможуть підтягнути ті війська, які вже пройшли підготовку та готові до виконання бойових завдань. Я думаю, вони видихнуться десь до кінця літа, до серпня, не раніше. Тому що зараз у них на Куп’янсько-Лиманському напрямку якраз відбулася щонайменше тактична ротація”, — прокоментував військовий аналітик Олексій Гетьман.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк в інтерв’ю The Times раніше заявляв, що росіяни збираються захопити Харків і Суми. Крім того, Москва розраховує окупувати не лише Донецьку та Луганську, а й Запорізьку область.

Читайте також: Говорити про прорив української оборони немає підстав: ситуацію на Харківщині оцінив Снєгирьов

Раніше повідомлялося, що російські окупанти посилили обстріли на північному напрямку Харківської області, зокрема завдають ударів по місту Вовчанськ. Усю ніч тривали обстріли корегованими авіаційними бомбами, реактивними системами залпового вогню та артилерією. Також були марні спроби диверсійно-розвідувальних груп противника прорвати кордон.

Читайте також: Розвідка боєм на Харківщині: що задумали окупанти — три сценарії назвав Романенко

Прямий ефір