Росія в пошуках нових солдатів: про вербування найманців із бідних країн розповів експерт

Ілюстративне фото: defence-ua.com

Російська Федерація продовжує активно набирати іноземних найманців у бідних країнах з метою заповнення дірок у мобілізаційних резервах. Однак часто ці найманці стають жертвами обману. Про це сьогодні, 10 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий і громадський діяч, генерал-майор запасу СБУ, заступник голови СБУ (2014-2015 рр.), директор Агенції реформування сектору безпеки, експерт з національної безпеки Віктор Ягун.

“Росія активно намагається замістити ті дірки у своїх мобілізаційних резервах іноземними громадянами з однієї простої причини вона вичерпала резерв у національних республіках і депресивних регіонах. Зарплата не всіх приваблює і Росія намагається категорично відкласти можливість мобілізації у великих містах”, сказав він.

Експерт наголосив, що в основному йдеться про такі міста як Москва, Санкт-Петербург і Новосибірськ. У цих містах, на його думку, проживає значна частина активного населення, готового вийти на вулиці на знак протесту проти мобілізації.

“Держава вже використовувала “зеків”, ухилянтів, аліментників і боржників. Усе це вичерпало себе. Тому перейшли на тих, хто отримав нещодавно російське громадянство і на іноземних громадян”, пояснив він.

Ягун зазначив, що Росія дійсно активно проводить вербувальні кампанії, зокрема і в Африці.

“Зазиває або на сільськогосподарські роботи, або на роботи на підприємствах важкої промисловості. І ці люди, які приїжджають начебто працювати в цивільний якийсь сектор, у якийсь момент опиняються на полігоні, де їм видають автомат, форму і кажуть, що вони вже підписали контракт. Це все, ясна річ, загрожує і скандалами. Але де ти будеш скандалити, якщо тебе фактично взяли в заручники і під загородзагоном відправляють у штурмові атаки?”, підсумував Віктор Ягун.

Читайте також: Понад 1 млн військових додатково потрібні Москві для масштабного наступу — оцінка генерала

Раніше координатор відділу допомоги та евакуації російського проєкту “Идите лесом” Антон Горбацевич заявив, що в Росії найближчим часом буде оголошено нову хвилю мобілізації.

Прямий ефір