“У них немає засобів для наступу”: ймовірність заходу окупантів до Харкова оцінив військовий експерт

Харків. Ілюстративне фото: facebook.com/poddubniy.dmitriy

Незважаючи на те, що російські окупаційні війська тероризують Харків, руйнуючи його цивільну та енергетичну інфраструктуру, говорити про якесь військове вторгнення не доводиться. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 5 квітня, озвучив військовий експерт Сергій Грабський.

“Торкаючись питання Харкова, його можна поставити на один рівень із ймовірністю наступу в найближчій перспективі на Київ або Одесу. Ймовірність у всіх трьох випадках дорівнює нулю, тому що з повітря не можуть з’явитися додаткові частини. Ми не спостерігаємо жодного зосередження російських військ безпосередньо на Харківському напрямку, які загрожують саме Харкову”, — сказав Грабський.

Експерт нагадав, що російські війська вже намагалися провести спробу наступу на Харків у 2022-му. Їхня атака захлинулася, навіть попри те, що в росіян тоді була перевага.

“Не дивлячись на те, що зараз Росія методично і послідовно знищує цивільну і соціальну інфраструктуру Харкова, вбиваючи мирних жителів міста, говорити про якесь військове вирішення цього питання не доводиться. Росіяни вже мали одну можливість проводити такий наступ. Атака захлинулася вже наприкінці лютого — на початку березня 2022 року, хоч і перевага росіян була набагато більшою. Зараз говорити про те, що вони можуть розвивати наступ безпосередньо на Харків у тій кількості, у тій якості військ, які вони мають на сьогоднішній день, це тільки повторювати постулати російської пропаганди і сприяти інформаційно-психологічній війні Росії. У них немає засобів для наступу”, — резюмував Грабський.

Він також вважає, що, незважаючи на кількісну перевагу, російська армія навряд чи буде здатна до проведення масштабних наступальних дій.

“На окремих напрямках армія окупантів може досягти якихось тактичних успіхів, але це буде досягнуто колосальною, неймовірною ціною, яка зводить нанівець узагалі загальне поняття бойового потенціалу і готовності військ продовжувати такі бойові дії. Тобто, просуваючись крок за кроком українською територією, російська армія продовжуватиме зазнавати таких втрат, які виключають можливість проведення масштабних наступальних операцій”, — зазначив Грабський.

Читайте також: “Варварські бомбардування Харкова в стилі Алеппо 2015 року”: чого прагне Росія, пояснив Грабський

На думку військового експерта, знищуючи критичну інфраструктуру України, Росія має три цілі: мінімізувати українське військове виробництво, перервати залізничні постачання та деморалізувати населення.

Читайте також: Наступ на Харків: чи здатна РФ зайти в місто — думка військового оглядача

Прямий ефір