На початку квітня Україну може відвідати новий комісар Ради Європи з прав людини — деталі від Кравчук

Євгенія Кравчук. Фото: uatv.ua

Сьогодні, 24 січня, у рамках зимової сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) проходить другий тур виборів комісара Ради Європи з прав людини. Про це розповіла депутатка від України, віцепрезидентка групи лібералів у ПАРЄ Євгенія Кравчук, інформує кореспондент телеканалу FREEДОМ.

На цю посаду претендують три кандидати: Майкл О’Флаерті з Ірландії, Манфред Новак з Австрії та Меглена Кунева з Болгарії.

“Найважливіше — це вибори комісара Ради Європи з прав людини. І сьогодні відбудеться другий тур. У нас була зустріч з усіма трьома кандидатами. Усім ставили запитання. І абсолютно всі ставлять питання України, допомоги Україні в основу своєї програми [на цій посаді]. І всі підтвердили, що перший закордонний візит [комісара] буде в Україну. Сподіваємося, що сьогодні ми оберемо, 1 квітня новий комісар розпочне виконання обов’язків, а 2 квітня вже поїде до України. Будемо принаймні від нього це вимагати”, — зазначила Кравчук.

Вона уточнила, що вибори комісара відбуваються у форматі таємного голосування.

Кравчук також повідомила, що до складу бюро ПАРЄ входять, як і минулого року, три представники від України. І це максимум, який мала українська делегація.

“У бюро залишається троє українців. І це дуже добре, тому що ми зможемо дискутувати наші інтереси. Я за принципом ротації була головою комітету [з питань культури, науки, освіти та медіа]. Також у складі бюро — Марія Мезенцева як голова комітету з питань рівності та недискримінації та Олексій Гончаренко, голова міграційного комітету. Три — це максимум, який мали ми взагалі в історії”, — сказала делегатка від України.

Вона не виключає, що через кілька років представник України може очолити ПАРЄ.

“Але всьому свій час. Нам спочатку треба перемогти [у війні з РФ]”, — резюмувала Кравчук.

Читайте також: РФ стирає все, що вказує на українську ідентичність: у ПАРЄ відбулися слухання на тему знищення культурної та національної ідентичності під час війни

Нагадаємо, цьогорічна зимова сесія ПАРЄ проходить у Страсбурзі (Франція) з 22 по 26 січня. На ній планується ухвалити низку важливих резолюцій на підтримку України. Наприклад, 25 січня відбудуться дебати за терміновою процедурою на тему “Становище дітей України”. За їхніми підсумками буде проголосовано резолюцію.

Читайте також: Українські питання — у пріоритеті: підсумки другого дня зимової сесії ПАРЄ зі Страсбурга (ВІДЕО)

Прямий ефір